Rusya’da muhalefetsiz seçim

Rusya’da genel seçimler için oy kullanma işlemi başladı. Temel muhalif figürlerin seçimlere girmesi yasaklandı.

Genel seçimler 17 Eylül’den 19 Eylül’e kadar sürecek. Bu şekilde salgının yayılma riskinin azaltılması öngörülüyor.

Ülkede 108 milyon kişi sandık başına çağrıldı. Parlamento alt kanadı Duma’da 450 sandalye yenilenecek. 

İlk oy büroları Uzak Doğu bölgesinde açıldı. Seçimlerden birkaç saat önce bir açıklamada bulunan Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusları “sorumluluğa ve vatanseverliğe” çağırdı.

Bu üç gün içinde yerel ve bölgesel seçimler de olacak.  İlk sonuçların pazar akşamı açıklanması bekleniyor.

Seçimlerde başta Aleksey Navalny olmak üzere temel muhalif figürler yasaklandı. Navalny, zehirlendikten sonra tedavi gördüğü Almanya’dan Moskova’ya ocak ayında döndüğünde tutuklanmıştı. Navalny’nin öncülüğündeki tüm hareket “aşırlıkçılık” suçlamasıyla yasaklandı. Önde gelen çok sayıda muhalif isimde ya sürgüne gitti ya ev hapsine alındı ya da adaylıkları yasaklandı.

Navalny tutulduğu hapiste seçmenleri “akıllı” oy kullanmaya çağırarak, iktidar partisi Birleşik Rusya’yı zorlayabilecek komünist adaylara oy verilmesini istedi.

Yolsuzluk skandalları ve yaşam kalitesinin düşmesi nedeniyle Putin’e olan destek anketlerde yüzde 30’un altına düştü. Ancak gerçek bir rakibin olmayışı ya da engellenmesinden dolayı iktidar partisinin yeninden kendisini dayatması bekleniyor. Duma’daki komünist, milliyetçi ve merkezci diğer partiler de Putin’in çizgisinde yer alıyor.