Rusya’dan kıtalararası balistik füze denemesi

Rusya, pazar günü 4. nesil bir nükleer denizaltıdan nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik bir füzeyi başarıyla test ettiğini duyurdu.

Yaklaşık bir yıldır ilk kez denenen Bulava füzesinin fırlatılması, Rusya'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nı (CTBT) iptal etmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre “yeni stratejik nükleer denizaltı İmparator Alexander III, Bulava kıtalararası balistik füzesini Beyaz Deniz'den başarıyla” ateşledi.

Füzenin, Rusya'nın Uzak Doğusundaki Kamçatka yarımadasında bir test alanında bulunan hedefini "planlanan zamanda" vurduğu ifade edildi.

8 bin kilometre menzile ve 12 metre uzunluğa sahip olan Bulava (NATO sınıflandırmasında SS-NX-30) on nükleer savaş başlığı ile donatılabiliyor. Rus ordusuna göre Borei sınıfı denizaltı Emperor Alexander III, 16 Bulava füzesi ile donatılmış durumda.

Şubat 2022'de Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nükleer silah kullanımı konusunda bir ileri bir geri konuşuyor. 2023 yazında Moskova'nın en yakın müttefiki olan Belarus'a taktik nükleer silahlar konuşlandırıldı.

Perşembe günü Putin, Ukrayna'daki savaş ve Batı ile yaşanan krizin arka planında, CTBT Anlaşması'nı onaylamayı iptal eden bir yasayı yürürlüğe koydu.

1996'da imzaya açılan ve 2000 yılında Rusya tarafından onaylanan antlaşma hiçbir zaman yürürlüğe girmedi çünkü taslağı hazırlandığında nükleer tesislere sahip olan 44 ülkeden çok azı tarafından onaylandı. Amerika Birleşik Devletleri de anlaşmayı onaylamamıştı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, bu iptale rağmen Rusya'nın "nükleer deneme moratoryumuna saygı göstermeye devam etme" niyetinde olduğunu belirtti.