Rusya Devlet Başkanlığı seçimi için 16 kişi adaylığını koydu

Rusya Seçim Komisyonu, mart ayı ortasında yapılacak başkanlık seçimleri için 16 adayın başvuru yaptığını açıkladı. Ancak Vladimir Putin’in kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova çarşamba günü yaptığı açıklamada, "şu anda 16 adayın dosyası aldıklarını” belirtti.

Resmi takvime göre adayların 27 Aralık'a kadar Seçim Komisyonu'na kayıt için ilk başvurularını sunmaları gerekiyor.

Komisyon dosyaları kabul etmesi halinde bağımsız adayların 300.000 destek imzası toplaması ve bunları seçimden en az 45 gün önce Seçim Komisyonu'na sunması gerekiyor. Komisyon da 10 gün içinde nihai kararını verecek.

Pamfilova ayrıca ülkenin 29 idari bölgesinde yaşayan "yaklaşık 38 milyon seçmenin" 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında yapılması planlanan seçimlerde internet üzerinden oy kullanma imkanına sahip olabileceğini belirtti. Doğu ve güney Ukrayna'daki Rus işgali altındaki bölgeler de seçimlere katılacak.

Vladimir Putin Kremlin'de altı yıllık yeni bir dönem hedefliyor. Rusya’da muhalefetin neredeyse yok edildiği göz önüne alındığında, seçimlerin Putin için bir formalite olacağı belirtiliyor.

Yolsuzlukla mücadele iddiasındaki Aleksey Navalni gibi neredeyse tüm önemli siyasi muhalifler hapse atıldı ya da sürgüne zorlandı.

Teorik olarak Rusya Devlet Başkanı, 84 yaşına gireceği 2036 yılına kadar Kremlin'de kalabiliyor.