Rusya Finlandiya sınırındaki askeri varlığını arttırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın bu yıl NATO'ya girmesinin "daha önce olmayan sorunlar" yaratacağı uyarısında bulunarak, kuzeybatı sınırına askeri yığınak yapacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, pazar günü bir devlet televizyonunda yayınlanan röportajında, "Orada hiçbir sorun yoktu, ama şimdi olacak, çünkü Leningrad askeri bölgesini kuracağız ve belirli sayıda birliği orada yoğunlaştıracağız" dedi. Putin, Batı'yı "Finlandiya'yı NATO'ya sürüklemekle" suçladı.

Aralarında 1,340 kilometrelik bir sınır bulunan iki komşu ülke arasındaki ilişkiler, 2022’de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Ukrayna’ya yönelik savaş ardından kendi güvenliğinden endişe eden Finlandiya, Nisan 2023'te NATO'ya katıldı.

Putin, "Onlar (Batı) Finlandiya'yı NATO'ya sürüklediler. Onlarla herhangi bir anlaşmazlığımız var mıydı? 20'nci yüzyılın ortalarından kalma toprak anlaşmazlıkları da dâhil olmak üzere tüm anlaşmazlıklar uzun süredir çözüme kavuşturulmuş durumda" dedi.

Putin'in açıklamalarından önce, Finlandiya Moskova'yı göçmen krizini düzenlemekle suçlayarak Rusya ile olan tüm sınırını kapattığını duyurmuştu.

Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen'e göre bu karar 14 Ocak'a kadar geçerli olacak.

Helsinki, Moskova'yı bu göçmenlerin geçişine kasten izin vermekle suçluyor ve Finlandiya'yı istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir "hibrid saldırı" olduğunu belirtiyor. Kremlin ise bu suçlamaları reddediyor.

Moskova, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından "karşı önlemler" alacağı uyarısında bulunmuştu.

Putin, ABD Başkanı Joe Biden'ın aralık ayı başında NATO üyesi bir ülkeye Rus saldırısı olasılığını gündeme getirmesine rağmen, Rusya'nın NATO ülkeleriyle savaşmak için bir nedeni olmadığını sözlerine ekledi.

Ukrayna’ya Amerikan yardımının kesilmesinin Putin'e verilecek "en büyük hediye" olacağı uyarısında bulunan Biden, Rusya Devlet Başkanı'nın Ukrayna'da "durmayacağı" uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, Amerikalı liderlerin "Rusya'yı şeytanlaştırdığı” tepkisinde bulundu.

Putin'e göre bu Biden’ın açıklaması "Rusya'ya yönelik yanlış bir politikayı meşrulaştırmak için kullanılan bir retorik".

Putin, Moskova'nın "jeopolitik, ekonomik ya da askeri açıdan NATO ülkeleriyle savaşmak gibi bir çıkarı olmadığını" belirtti.

Perşembe günü Atlantik ittifakının NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de "Putin Ukrayna'da kazanırsa, saldırganlığının orada durmayacağına dair gerçek bir risk var" iddiasında bulundu.