Rusya Herson kentini ele geçirdi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon sekizinci gününe girerken, Ukraynalı yetkililer güneydeki büyük kent Herson’un Ruslar tarafından ele geçirildiğini doğruladı.

Ukraynalılar ile Ruslar arasında ateşkesin konuşulacağı müzakerelerin ikinci turunun bu perşembe günü başlamasından önce Herson kentinin düştüğü açıklandı.

290 bin nüfuslu kentin belediye başkanı Igor Kolihayev, Rus güçlerinin adını vermeden “silahlı davetlilerle” belediye binasında görüştüğünü belirtti.

Facebook sayfasında açıklamada bulunan Kolihayev, "Silahımız yoktu ve saldırgan değildik. Şehri güvence altına almak için çalıştığımızı ve işgalin sonuçlarıyla baş etmeye çalıştığımızı gösterdik” dedi.

Bölgenin idari şefi Guennadi Lahuta, Telegram üzerinde yaptığı açıklamada Rus güçlerin tüm mahallelerde olduğunu ve “çok tehlikeli” olduğunu bildirdi.

İKİNCİ TUR MÜZAKERELER

Herson’un düşüşü, taraflar arasında müzakerelerin ikinci turunun başlamasından öncesine denk geldi. Görüşmelerin bu perşembe günü Belarus’ta yapılması bekleniyor. Gündemde ateşkes var.

1 MİLYONU AŞKIN MÜLTECİ

Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Cenevre’de yaptığı açıklamada askeri operasyonun başından bu yana Ukrayna’da bir milyonu aşkın mültecinin komşu ülkelere kaçtığını duyurdu.

BİNLERCE ÖLÜ

Ukrayna acil servislerine göre 2 bini aşkın sivil bu savaşta öldü.

Moskova tarafından verilen ilk bilançoya göre 498 Rus askeri öldü, 1597’si yaralandı.

GÜRCİSTAN DA AB’YE ÜYE OLMAK İSTİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin AB’ye üye olma talebi ardından Gürcistan da ülkesinin AB’ye dahil edilmesi için talepte bulundu.

YAPTIRIMLAR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Rusya’nın Ukrayna’ya karşı güç kullanımına derhal son vermesini isteyen bir kararı geniş oy çoğunluğu ile onayladı.

Facebook’tan sonra Twitter da Rus medyası RT ve Sputnik’in Avrupa’daki tüm hesaplarını bloke etti.

TC'DEN SİHA YARDIMI

Ukrayna'ya başta Avrupa ülkelerinden olmak üzere çok sayıda ülkeden silah yardımları yoğun bir şekilde devam ediyor. 

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Türkiye'den yeni bir parti Bayraktar SİHA aldıklarını duyurdu.

Reznikov, "Yeni Bayraktarlar Ukrayna'ya çoktan geldi ve savaş pozisyonlarına geçti" dedi.

Reznikov, yurtdışından Stinger ve Javelin roketleri temin etmeye hazırlandıklarını da ifade etti.