Rusya Kiev’e yaklaşıyor

Ukraynalı kaynaklara göre, Rus birlikleri trafo merkezlerini havaya uçuruyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatmak istiyor.

Rusya’nın Ukrayna'nın doğusundaki Kharkiv metropolüne yönelik saldırılarını gece geç saatlere kadar sürdürdüğü bildirildi. Ukrinform ajansı, Kharkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov'a atıfta bulunarak, Rus ordusunun oradaki trafo merkezlerini havaya uçurduğunu bildirdi. Bunun elektrik ve su temininde sorunlara neden olduğu söyleniyor. Unian haber ajansı, iki yüksek binanın en üst katlarının yıkıldığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Facebook hesabında durumun gergin olduğunu yazdı. Rus kuvvetleri, esas olarak Kiev'i ve Ukrayna'nın diğer büyük şehirlerini kuşatmak ve kontrol altına almak için son 24 saat içinde yeniden toplandı, zırhlı araçlar ve toplar biriktirdi. ABD'li Maxar firmasına ait uydu görüntüleri, Kiev’in önünde yaklaşık 65 kilometre uzunluğunda bir zırhlı araç, tank, topçu grubu ve eskort araçlarından oluşan bir sütun gösterdi.

Ukrayna ordusu ayrıca Belarus birliklerinin Ukrayna'ya doğru ilerlediğini öne sürüyor. Genelkurmay, "Belarus Silahlı Kuvvetlerinin savaşa en hazır oluşumlarının bazı birimleri, Ukrayna’nın kuzeybatısındaki Volyn bölgesi yönünde Ukrayna devlet sınırına doğru hareket etmeye başladı" dedi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bir video mesajında, “Sivillere karşı savaş suçu işleyen bir devlet, BM Güvenlik Konseyi üyesi olamaz” diyerek, ​​Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nden çıkarılması çağrısında bulundu. 

Özetle son birkaç saatteki olaylar:

  • Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun savaşla ilgili acil oturumunda hitap etmek için bugün New York'a uçuyor. Bundan önce, Polonyalı meslektaşı ile istişareler için Łódź'a gidiyor.
  • BM'ye göre , savaşta 100'den fazla sivil öldü . Ölenler arasında en az yedi çocuk vardı.
  • Türk devleti, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ndeki “savaş zamanı” hükümleri” gereğince savaş gemilerinin Boğaz'dan geçişini yasaklıyor. 
  • Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatmak istiyor. Başsavcı Karim Khan, soruşturmanın "mümkün olan en kısa sürede” başlatılacağını söyledi.