Rusya petrol ihracatının tamamını Asya’ya yönlendirdi

Rusya’da enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, petrol ihracatını neredeyse tamamen Çin ve Hindistan'a yönlendirdiğini ve gelirlerin 2021 ile karşılaştırılabilir bir seviyede olduğunu duyurdu.

Aleksander Novak'a göre, Ukrayna savaşı nedeniyle başta hidrokarbonlara yönelik olmak üzere çok sayıda Batı yaptırımının hedefi olan Rusya, artık petrolünün yüzde 45-50'sini Çin'e ve yüzde 40'ını Hindistan'a satıyor.

Novak, Rus televizyon kanalı Rossia 24'e verdiği bir mülakatta, Avrupa'ya daha önce toplam petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 40-45'ini sağladıklarını ve bu miktarın yılsonuna kadar yüzde 4 ila yüzde 5'e düşmesini beklediklerini ifade etti.

Novak, özellikle Rus petrolünün fiyatını sınırlamak isteyen Batı'nın getirdiği kısıtlamalara rağmen, "Rus enerji ve petrol kompleksinin 2023 yılına kadar başarılı bir şekilde geliştiğini” savundu.

Enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı "Birçok insan Rus petrolünü ve petrol ürünlerini satın almak istiyor. Bunlar Latin Amerika ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelerdir" dedi.

Novak'a göre Rusya'nın petrol ve gaz gelirleri bu yıl yaklaşık 9 bin milyar ruble (yaklaşık 88 milyar euro ) olacak. Bu da yaptırımlardan önceki "2021 yılıyla yaklaşık aynı seviyeye" denk geliyor.

Rus yetkili hidrokarbon endüstrisinin Rusya'nın GSYH'sinin (gayrisafi yurtiçi hasıla) yüzde 27'sini oluşturduğunu ve yurtdışına satışlarının ülkenin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 57'sini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kasım ayı sonunda Rusya, aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu diğer OPEC+ ülkeleriyle (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri) birlikte fiyatları arttırmak amacıyla petrol üretimini azaltmaya karar vermişti. Bu durum, Moskova'nın hidrokarbon satışından elde ettiği geliri arttırmasının bir yolu olarak değerlendiriliyor.