Rusya uçak krizi ardından Suriye’ye S-300 verecek!

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye kıyılarında bir savaş uçağının İsrail saldırısı sırasında “kazara” düşmesi ardından, Suriye’ye S-300 hava savunma sistemlerini teslim etme kararı aldıklarını açıkladı.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın 15 gün içerisinde S-300 hava savunma sistemlerinin Suriye ordusuna teslime edeceğini bildirdi. 

Şoygu, “Karadan havaya S-300 modern füze sistemi iki hafta içerisinde Suriye silahlı kuvvetlerine teslim edilecek. Bu sistem, 250 kilometreyi aşkın bir mesafede hava saldırılarını önleme ve bir çok hava hedefini eş zamanlı olarak vurma kabiliyetindedir” dedi.

Rus keşif uçağı 17 Eylül Pazartesi günü İsrail’in Lazkiye yakınındaki Suriye hedeflerini vurduğu bir sırada Akdeniz üzerinde düşmüştü. Uçağın, Suriye ordusunun saldırıları engellemeye çalışırken yanlışlıkla vurduğu belirlenmişti. Rusya, İsrail’i saldırıdan sorumlu tutuyor.

Pazar günü bir açıklama yapan Rusya ordusu, İsrail’in uçağın düşmesine yol açan “yanlış bilgiler” verdiği suçlamasında bulundu. Yürüttükleri soruşturmanın sonuçlarını açıklayan Rusya ordusu, “aldatıcı bilgiler” nedeniyle Rus uçağının zamanında bölgeden güvenli alanlara çekilemediğini belirtti.