Rusya-Ukrayna savaşı: Çatışmalar sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürüyor. Avrupa ülkeleri, Ukrayna'ya silah yardımı yapıyor. Rusya, "Operasyonlar sürecek" derken, Zelensky "devletimizi savunacağız" diyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus birliklerinin ilerlemesine rağmen Kiev'de kalacağına söz verdi. Bir video yayımlayan Zelensky, “Hepimiz buradayız, askerlerimiz burada, vatandaşlar, toplum, hepimiz buradayız, bağımsızlığımızı, devletimizi savunmak için” ifadelerini kullandı.

Zelensky, ABD Başkanı Joe Biden ile de ABD'nin Kiev'e savunma yardımı ve savaş karşıtı bir koalisyon hakkında konuştuğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nin ardından, "askerlerin kışlalarına dönmesi" çağrısında bulundu.

RUSYA ORDUSU KİEV'DE

Kiev’de gece boyu şiddetli çatışmalar yaşandı. The Guardian'ın aktardığına göre, şehrin doğusunda, batısında ve güneyinde patlamalar sürdü.
Rusya ordusu, Kiev’e girmeye başladı. Şehrin kuzeybatısı ve doğusundan merkeze doğru ilerlemeye başlayan Rusların hedefinin şehri ele geçirmek olduğu belirtiliyor. Rusya'nın Interfax haber ajansı, Rus birliklerinin Ukrayna'nın güneydoğu Zaporizhzhya bölgesindeki Melitopol şehrini ele geçirdiğini de duyurdu.
Yine Rusya'nın, Ukrayna'nın batısında bulunan ve birçok ülkenin diplomatik personelini Kiev'den kaydırdığı Lviv kentine asker indirmeye çalıştığı öne sürüldü.
Moskova, Rus güçlerinin Kiev banliyölerindeki Gostomel Havaalanı'nı ele geçirdiğini ve Ukrayna başkentini batıdan bloke ettiğini savundu.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarına ilişkin açıklama yaptı. Medvedev, operasyonların "Putin'in bahsettiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek süreceğini" söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Batılı güçlerin yaptırımlar konusunda hızlanmasını ve Ukrayna’ya daha fazla ordu desteği sağlamasını istedi. ABD Başkanı Biden ise Dışişleri Bakanlığı'na Ukrayna'ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya alınması durumunda "Rusya'nın karşılık vermesinin gerekeceğini" ifade etti.
Uluslararası Af Örgütü de Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının "savaş suçu" teşkil edebileceğini bildirdi.
ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD'lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı.
Ukrayna açıklarında Japonyalı bir şirkete ait kargo gemisi de saldırıya uğradı.
Donetsk yönetimi, Ukrayna askerlerinin kontrolündeki Mariupol yönündeki Pavlopol ve Pishchevik yerleşimlerinde milislerin kontrolü ele geçirdiğini savundu.

UKRAYNA: 198 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı'na göre, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonları başlatmasından bu yana 198 kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin kaçının sivil olduğu bilinmiyor.
Bakanlık verilerine göre yaralananların sayısı ise 1115.
Ukrayna "3 bin 500 Rus askeri öldürüldü", Rusya da "Ukrayna'da 821 askeri hedef vuruldu" iddialarında bulundu.

AVRUPA'DAN UKRAYNA'YA SİLAH

Hollanda hükümeti, en kısa sürede Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füzesi göndereceğini bildirdi. Çekya hükümeti de 8,6 milyon dolar değerinde silah ve mühimmatın Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Fransa da Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri teçhizat gönderileceğini duyurdu.
İngiltere’de Kara Kuvvetlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey, Rusya’nın işgale başlarken belirlediği hedeflerin hiçbirini gerçekleştiremediğini savundu.

120 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı başladığından beri 120 binden fazla Ukraynalının komşu ülkelere gitmek için ülkeyi terk ettiğini açıkladı.