Rusya-Ukrayna savaşında son durum

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatının beşinci gününde taraflar Belarus sınırında müzakerelerde bulunuyor.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı askeri hareket beşinci gününde devam ediyor. Ukrayna ve Rus delegasyonları müzakereler için Belarus sınırına gitti. 

Müzakere heyetinde yer almayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, derhal ateşkes ve Rus birliklerinin çekilmesini talep edeceklerini söyledi.

Zelenski ayrıca Avrupa Birliği’ni “vakit kaybetmeden” Ukrayna’yı üye yapmaya çağırdı.

Batılı ülkelerin büyüyen tepkisi karşısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazar günü nükleer caydırıcılık gücünü alarma geçirdi. Washington, “kabul edilemez” diye tepki gösterdi.

Sahada Ukrayna ordusu Rus birliklerin Kiev çevresindeki saldırılarını püskürttüklerini bildirdi.

Zaman zaman füzelerin hedefi olan başkent halen Ukraynalı güçlerin kontrolünde.

Ülkenin ikinci büyük kenti Kharkiv’de şiddetli patlamalar duyuldu. Ukraynalı güçler, bu kentte kontrolü yeniden sağladıklarını bildirdi.

Savaşın bilançosu henüz net değil. Ukraynalı yetkililer 200 dolayında sivil ve onlarca askerin öldüğünü belirtiyor. Ölenler arasında 16 çocuk olduğu bilgisi verildi.

Rusya savaşın başından bu yana ilk kez ölü ve yaralılarının olduğunu kabul etti ancak sayı vermedi.

Birleşmiş Milletler’e göre yarım milyondan fazla Ukraynalı mülteci durumuna düştü. Bunların yarısının Polonya’ya sığındığı ve akışın sürdüğü bildirildi.

Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımlarına misilleme olarak Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Kanada dahil olmak üzere 36 havayolu şirketine hava sahasını kapattı.