Rusya ve Kazakistan’da sel felaketleri: 90 bini aşkın kişi tahliye edildi

Son yılların en kötü sel felaketini yaşayan Rusya ve Kazakistan’da suların yükselmesi üzerine iki hafta içinde 90 bini aşkın kişi tahliye edildi.

Artan sıcaklıklarla birleşen şiddetli yağışlar, karların erimesi, nehir ve dereleri kaplayan kış buzlarının kırılmasının sellere neden olduğu bildirildi. 

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, "Sellerin başlamasından bu yana Kazakistan'da 29 bini çocuk olmak üzere 86 bin kişi kurtarıldı ve tahliye edildi" dedi.

Tahliyeler, Rusya sınırındaki bu büyük Orta Asya ülkesinin batısında ve kuzeyinde gerçekleşti.

Salı günü Rus yetkililer Urallar ve Sibirya bölgelerinde 6 bin 500 kişinin tahliye edildiğini ve 10 bin 550'den fazla evin sular altında kaldığını açıklamıştı. 

Kazakistan'ın beş bölgesinde, sular yükselmeye devam ederken 3 bin 700'den fazla ev sular altında kalmış durumda.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hazırlıksız oldukları için yerel yetkilileri sert bir dille azarladı ve geçen hafta selleri "ölçek ve sonuçları bakımından belki de son 80 yılın en büyük doğal felaketi" olarak tanımladı.

Kuzey Kazakistan'ın 220 bin nüfuslu başkenti Petropavlovsk da tehdit altında ve yetkililer tahliye çağrılarını arttırdı. 

Sınırın diğer tarafında, Rusya'da, Orenburg bölgesi en kötü etkilenen bölge olurken, Ural nehrinin seviyesi yeniden yükseldi. Orenburg Belediye Başkanı selin "benzeri görülmemiş" olacağı ve Çarşamba günü zirveye ulaşabileceği uyarısında bulundu.