Ryanair çalışanları birçok ülkede greve gidiyor

İrlanda havayolu şirketi Ryanair’in çalışanların taleplerini kabul etmemesi nedeniyle İngiltere’de grev kararı alınırken, birçok Avrupa ülkesinde de müzakereler tıkanmış durumda.

Şirketin İngiltere’de bulunan pilotlarını temsil eden Ryanair Balpa sendikası, 22 Ağustos ile 2 Eylül’de olmak üzere iki ayrı grev kararı alındığını duyurdu. Buna göre, 22 Ağustos’taki grev 48 saat sürecek, ikinci grev ise 2-4 Eylül tarihleri arasında olacak.

Sendikanın grev kararının üyelerin yüzde 80’ine yakınının kararıyla alındığı bildirilirken, Ryanair yönetimiyle anlaşmaya varılması konusunda kararlı olunduğu vurgulandı.

Ancak Ryanair şirketinin sorun yaşadığı çalışanlar sadece İngiltere’de bulunmuyor. Almanya, İrlanda, İspanya ve İsveç’te de sendikalar ile Ryanair arasında görüşmeler devam ediyor. Ancak İngiltere’deki Balpa sendikasına göre, diğer ülkelerdeki müzakerelerde neredeyse hiçbir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Portekiz’de ise Ryanair’in ülkenin güneyindeki Faro Havalimanı’ndaki temsilciliğini kapatma kararı aldığı öğrenildi. Burada en az 120 kişinin işten çıkarılması gündemde. Şirketin Portekiz’deki kabin görevlilerinin üyesi olduğu SNPVAC ise, 21 Ağustos’ta 5 günlük greve gitme kararı aldı.

Ryanair tarafından geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada, şirketin 500 pilot ile 400 kadar kabin elemanının ‘ihtiyaçtan fazla’ olduğu iddia edilmiş ve işten çıkarmaların olacağı duyurulmuştu.