Sahel ülkelerinde sel felaketleri: 200'e yakın ölü

Sahel ülkelerinde Ağustos ayından beri yaşanan şiddetli yağışlarda, 200'e yakın kişi hayatını kaybetti.

Şiddetli yağışlar Sahil bölgesinin tümünü etkiledi. Nijerya'da suların yükselmesi 65 kişinin ölümüne, 300 bini aşkın kişinin etkilenmesine neden oldu. Felakette 34 bin ev yıkıldı.

Mısır sağlayıcılardan bir olan Nijerya'da ayrıca 450 bin hektar pirinç tarlası yok oldu. Yıl içerisinde 8 milyon ton pirinç elde edilmesi umuluyordu. Sel felaketleri iki milyon tonunu götürdü.

Komşu Nijer'de 5 bin 500 hektar tarımsal arazi sular altında kaldı, potansiyel olarak on binlerce ton pirinç yok oldu. Ülke zaten pirinç tüketiminin üçte ikisini ithal ediyordu.

Sudan'da sel felaketlerinde 101 dolayında kişi hayatını kaybetti. Bu ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Sudan Dışişleri Bakanlığı, suların yükselmesinden dolayı 500 bin kişinin doğrudan etkilenmiş olabileceğini kaydetti.

Senegal'de 6 kişi şiddetli yağışların kurbanı oldu.

Burkina Faso'da ise Ağustos ayından bu yana şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketlerinde en az 13 kişi hayatını kaybetti, 19'u yaralandı. Burkina Faso Kültür Bakanı, olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Ulusal televizyona konuşan Bakan, çok sayıda evin yıkıldığını ifade etti. 20 milyon nüfuslu Burkina Faso'da nüfusun yüzde 40'ı zaten yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yağışlar durumu daha da ağırlaştırdı.