Sana’da protesto eylemi: Onlarca kişi gözaltına alındı

Yemen’de Husi milislerinin kontrolündeki başkent Sana’da ekonomik sıkıntılara karşı yapılan protesto gösterisinde onlarca kişi gözaltına alındığı bildirildi.

Reuters’in bir kent sakinine dayandırdığı haberine göre gözaltına alınanlar arasında 16 öğrenci de bulunuyordu. Gözaltına alınanlar, bir daha eylemlere katılmayacakları yönünde imzalı taahhütte bulunduktan sonra serbest bırakıldılar.

Reuters’a göre kadın öğrencilerden biri, Husi yanlısı kadınların kendilerine elektrikli coplar ve sopalarla saldırdığını söyledi. Eylemci, silahlı kişilerin müdahalede bulunan Husi yanlısı kadınlara destek verdiğini belirtti.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 22 milyon kişilik nüfusun yüzde 75’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.