Sana havalimanı saldırıların ardından yeniden uçuşlara açıldı

Yemen’in başkenti Sana’daki Husi kontrolündeki havalimanı, İsrail’in hava saldırılarının ardından yaklaşık 10 gün kapalı kaldıktan sonra cumartesi günü yeniden faaliyete geçti.

Husi yönetimi tarafından yapılan açıklamada, bombardıman sonrası ciddi hasar gören havalimanında uçuşların tekrar başladığı bildirildi.

İsrail ordusu, 6-7 Mayıs gecesi Husilerin İsrail'e yönelik saldırılarına yanıt olarak Sana Havalimanı’nı hedef almış, Husiler de havalimanının “tamamen yok edildiğini” ve 500 milyon dolarlık bir zararın oluştuğunu açıklamıştı.

Husi yönetiminin ulaştırma bakan yardımcısı Yahya el-Sayani, Al-Massirah TV’ye yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla Sana Havalimanı'ndan gelen ve giden uçuşlara yeniden başladık” dedi. 

Yemen’in ulusal havayolu şirketi Yemenia’ya ait ve 136 yolcu taşıyan ilk uçağın iniş yaptığı bildirildi. Havalimanı yönetimi de sosyal medya hesaplarında iniş anlarını ve terminaldeki yolcuları gösteren görüntüler paylaştı.

Sana Havalimanı, 2022 yılından bu yana yalnızca Ürdün’ün başkenti Amman’a düzenli seferlere ve BM öncülüğünde gerçekleştirilen insani yardım uçuşlarına ev sahipliği yapıyordu. 

Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyonun uyguladığı abluka nedeniyle diğer tüm sivil uçuşlar durdurulmuş durumda.

İran tarafından desteklenen Husiler, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e karşı birçok füze ve dron saldırısı düzenlemiş, ayrıca İsrail bağlantılı olduğunu iddia ettikleri gemileri de hedef almıştı. 

İsrail ordusu buna karşılık Yemen’in batısındaki Husi bölgelerine yönelik bir dizi hava saldırısı düzenledi. Son olarak cuma günü düzenlenen saldırılarda bir kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. İsrail’in Yemen’e yönelik hava saldırılarında bugüne kadar toplam 33 kişi yaşamını yitirdi.