Sarı Yelekliler eylemi : 500’ün üzerinde yaralı, yüzlerce gözaltı

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamları protesto eden ‘Sarı Yelekliler’in eylemi Pazartesi günü de birçok kentte sürerken, olayların bilançosu giderek artıyor.

Hükümet, ‘enerji dönüşümünün’ sağlanması için petrolden elde edilen akaryakıtlara artan fiyatlara ek olarak bazı vergiler getirmişti.

Buna karşı geçtiğimiz aydan bu yana ‘Sarı Yelekliler’ adı altında örgütlenen yüz binlerce kişi, ilk kez Cumartesi günü 2 bine yakın noktada eylem düzenlemişti.

Cumartesi günü bir kadının araçla ezilmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması ardından eylemlere devam edilirken, Pazartesi de on binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Cumartesi gününden bu yanaki gösteri ve blokaj eylemlerinde bir kişi hayatını kaybetti, en az 528 kişi de yaralandı. Yaralılardan 17’sinin durumu ağır.

Bakanlığa göre Cumartesi günü 290 bin kişinin katıldığı eylemlere Pazartesi günü 27 bin kişi katıldı. Ancak bu rakamlar sosyal medyada alay konusu olmuştu. Zira 2 bin noktada eylemler yapılmış ve yüzlerce noktadaki eylemlerin her birine binlerce kişinin katıldığı görülmüştü.

Ancak ‘Sarı Yelekliler’in birçok yolu bloke etmesine tepki gösterenler ile yer yer kavga ve çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. Drome ilinde bir kişinin eylemcilerin üzerine ateş açtığı ve birçoğunu araçla yaraladığı öğrenildi.

Öte yandan şimdiye kadarki eylemlerde gözaltına alınan 240’ı aşkın eylemciden 75’inin mahkemelere çıkarılacağı duyuruldu. Bazı kentlerdeki eylemlerde gözaltına alınanlara 4 aya kadar hapis cezaları verildiği de basında yer aldı.

Liman şehri Dunkerque’de balıkçıların da ‘Sarı Yelekliler’e katıldığı ve Korsika’dan yola çıkarılan 600 tonluk narenciye ürününün saatlerce bloke edildiği bilgisi verildi.