Sarı Yelekliler yeniden sokaklara çıkıyor

Fransa'da Sarı Yelekliler yeniden sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Hareketin öncülerinden biri, polisin kontrolde bulunması halinde sivil itaatsizliğe çağırdı.

Sarı Yelekli Jérome Rodrigues, sanal ağlar üzerinde 12 Eylül'de Paris'te eyleme çağırdı.

Youtube üzerinde görüntülü bir açıklama yapan Rodriguez, Champs-Elysée caddessinde olacağını bildirdi.

Amacın hareketi ve öfkeyi birleştirmek olduğu belirtildi. Facabook sayfasında da yazan Rodriguez, "Taleplerimiz değişmedi: daha iyi yaşama erişmek, daha fazla doğrudan ve katılımcı demokrasi, daha fazla sosyal adalet ve vergi adaleti. Ve her şeyden önce her bireye saygı duyulması ve tanınması" dedi.

Sarı Yeleklilerin son aylarda hep belirgin olduğunu belirten Rodriguez, "Mücadele devam ediyor" dedi.

Hükümetin engellemede bulunacağını ifade eden Sarı Yelekli, eylemcileri polisin kimlik kontrolü yapması halinde sivil itaatsizlik yapmaya çağırdı.

Mizahçı Jean-Marie Bigard ile gece dünyası aktörleri de eyleme katılacaklarını duyurdu. 12 Eylül çağrısı sanal ağlarda bir hashtag ile yayılıyor.

BİR YILIN BİLANÇOSU

Sarı Yelekliler hareketi 17 Kasım 2018'de başlamış ve benzeri görülmemiş bir boyut kazanmıştı. Sistemi ağır bir şekilde rahatsız eden Sarı Yeleklilerin hareketine hükümetin yanıtı şiddetle bastırmak olmuştu. Kasım 2019'da bir yılın bilançosu oluşturulduğunda çıkan tablo şöyleydi: 12 bin 107 gözaltı, 3 bin 163 mahkumiyet. Bir yıl içerisinde 11 kişi hayatını kaybetti. İki Sarı Yelekli, kalp krizi sonucu can verdi. İçişleri Bakanlığı'na göre 4 bin 439 kişi yaralandı. Bunlardan 24'ü gözünü kaybetti, 5'inin eli koptu, birinin hayaları kesildi, biri koku alma duyusunu yitirdi.