Sarı Yeleklilerden daha büyük eylem uyarısı

Sarı Yeleklilerin temsilcilerinden Maxime Nicolle, Cumartesi günkü eylemler için “tarihi bir gün” diyerek, gelecek haftalarda daha büyük eylemlere hazırlandıklarını açıkladı.

Facebook üzerinde bir video paylaşan Maxime Nicolle, “Bugün seferber olabileceğinizi, kararlı olduğunuzu gösterdiniz. Ve bu, gönderilmesi gereken mesajdı” dedi.

Nicolle, “Bu tarihi bir gündü, çünkü insanlar eğer çıkarlarına karşı ile hiçbir şekilde buna izin vermeyeceklerini gösterdiler” diye ekledi.

Paris’te Cumartesi günü yaşanan şiddet ve yakma olaylarının üzüntü verici olduğunu belirten Nicolle, ama bunun öyle herhangi bir yerden ansızın çıkan bir olay olmadığını kaydetti.

Önceki eylemlerdeki polis şiddetini hatırlatan Nicolle, “Çocuklarına yiyecek vermek veya tedavi için ilaç almak arasında seçim yapmaya maruz kalmanın psikolojik bir şiddet olduğunu düşüyorum” dedi.

Eylemlerin başından bu yana alternatif internet gazeteci Mediapart'a göre en az bir kişi öldü, 216 kişi başından yaralandı, 22 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a seslenen Nicolle, “kelepçe takabilirsiniz, bir şey değişmeyecek, çünkü insanlar sokakta olmaya devam edecek” diye uyardı.

Bir banka yakıldığı gerekçesiyle İçişleri Bakanı Christophe Castane tarafından “katil muamelesi gördükleri” tepkisinde bulunan Nicolle, “Gelecek hafta eylemler sürecek ve sonraki hafta her yerde olacak” dedi.

Nicolle, aşağı yukarı üç hafta içerisinde çok daha büyük bir eylem gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Sarı Yelekliler, 18 haftadır her Cumartesi ulusal çapta alanlara çıkıyor. Son eyleme, İçişleri Bakanlığı’na göre ülke çapında 32 bin 300 kişi katıldı. Gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 200 dolayında kişi Paris’te gözaltına alınırken, çatışmalarda 42 eylemci, 17 polis ve bir itfaiyecinin yaralandığı bildirildi.