SARS-CoV-2 çok daha önce başlamış olabilir

ABD’de yapılan bir araştırmada aralık ayında ortaya çıktığı bilinen koronavirüs salgınının geçtiğimiz ağustos ayından itibaren yayılmış olabileceği savunulurken, Çinli otoriteler iddialara sert tepki gösterdi.

Harvard Medical School tarafından yapılan bir araştırmada, Çin’deki bazı hastanelerin ‘araç parklarını gösteren’ uydu fotoğrafları ile internette yapılan semptom araştırmaları incelenmiş. Bu kapsamda salgının yayılmaya başladığı yer olarak bilinen Wuhan’daki hastanelerin görüntülerine ek olarak arama motorlarındaki ‘ishal’ ve ‘öksürük’ gibi bazı semptomların aranma yoğunluğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmada, özellikle ishal gibi belirtilere dair internet aramalarının Ağustos 2019’dan sonra diğer yıllardaki grip salgınlarına oranla arttığı savunuldu. Benzer şekilde öksürüğe dair aramaların da artış gösterdiği kaydedilirken, salgına neden SARS-CoV-2 adlı yeni tip koronavirüsünün Çin’in güneyinde Aralık ayından çok önce dolaşmaya başladığı iddiasına yer verildi.

ÇİN’DEN SERT TEPKİ

Çin yönetimi ise, resmi olarak Aralık 2019’da Wuhan’daki bir canlı hayvan pazarında ortaya çıktığı düşünülen salgının çok önceden başlamış olabileceği tezine sert bir biçimde tepki gösterdi.

Bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, iddiaların ‘gülünç’ olduğunu savundu. Reuters’e konuşan Hua Chunying, hastanelerin parklarındaki araç trafiğinin artmış olmasının kanıt olarak gösterilmesinin ‘inanılmaz biçimde gülünç’ olduğunu söyledi.

ÇİN’İN SORUMLULUK DÜZEYİNİ BELİRLEYECEK

Salgına yol açan virüsün ne zaman yayılmaya başladığı konusu aylardır tartışılıyor. Resmi olarak belirtilen Aralık 2019 dahi başta ABD olmak üzere birçok ülkenin salgına karşı önlemlerin alınmasında geç kalındığı eleştirilerini beraberinde getiriyor. Salgının çok daha öncesinde başlamış olmasının kesinleşmesi ve bunun Çinli yetkililerce biliniyor olması ise, salgının tüm dünyaya yayılmasında Pekin’in doğrudan sorumlu tutulmasını beraberinde getirecek.