Savcı Del Ponte: BM kendisini yenilemeli

BM Suriye Soruşturma Komisyonu Eski Üyesi Carla Del Ponte, BM’nin Suriye pratiğini eleştirerek, “BM benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu” dedi. 

İsviçre Eski Federal Baş Savcısı, Ruwanda ve Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemelerinde başsavcı ve BM Suriye Soruşturma Komisyonu Eski Üyesi Carla Del Ponte, İsviçre’nin önde gelen gazetelerinden NZZ am Sontag gazetesinin sorularını yanıtladı. 

BM’nin Suriye politikası ve pratiğinin eksikliklerle dolu olduğunu dile getiren Del Ponte, BM Suriye Soruşturma Komisyonu adına yaptığı çalışmaların sonuçsuz kalmasından yola çıkarak, “BM benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu” ifadelerini kullandı.

‘BM KENDİSİNİ YENİLEMELİ’

BM’nin kendisinin yenilemesi gerektiğine vurgu yapan Del Ponte, şu ifadeleri kullandı: “BM çok konuşuyor ama çok az hareket ediyor. BM Suriye Soruşturma Komisyonu içerisinde çalışma yürütürken gördüm ki, BM içerisinde çok insan çalışıyor ama çok az insan iş yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Suriye savaşında uluslararası yasaların ihlal edildiğini ve buna karşı gereken tepkinin ortaya konulmadığını söyleyen Del Ponte, “İnsan hakları ihlalleri artık dikkate alınmıyor ve korunması gereken temel değerler geçerli kabul edilmiyor, ama bunun sağlanması için ciddi çalışmalar yapılmalı ve gerekli” diye ekledi. 

TEPKİ GÖSTERİP İSTİFA ETMİŞTİ

Federal Savcı Del Ponte, 2012-2017 yılları arasında BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkan yardımcılığını yürüterek, ciddi raporlara imza atmıştı. Suriye’de savaş ve insanlık suçu işlendiğini ortaya koyduğu raporlarında dile getiren Del Ponte, BM’nin bu konuda rol alması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Savcı Del Ponte, BM’nin Suriye’deki savaş suçlarının üzerine gitmediği eleştirisinde bulunarak, Ağustos 2017’de BM Suriye Soruşturma Komisyonu üyeliği görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.