Silah pazarı ABD ve Çinli şirketlerin elinde

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre 2019'da dünya silah pazarındaki en büyük payı Amerikalı ve Çinli silah şirketleri aldı.

Geçen yıl Amerikan silah endüstrisi, dünyanın en büyük 25 üreticisinin yaptığı satışların yüzde 61'ini temsil etti. Çin ise yüzde 15,7 ile ikinci sırada yer aldı.

Bu 25 büyük şirketin toplam iş hacmi yüzde 8,5 oranında arttı. Bu miktar, Birleşmiş Milletler'in barış operasyonlarının yıllık bütçesinden beş kat daha fazlasına denk geliyor.

İlk on şirket arasında 6 Amerikalı şirket ile 3 Çinli şirket bulunuyor. İlk on içerisinde sadece bir Avrupa şirketi yer alabildi. Böylece İngiliz BAE Systems isimli şirket, 7'inci sırada ilkler arasına girerken, Airbus 12'nci oldu.

Amerikalı gruplar Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics, bu sıralamada ilk beşte yer aldı.

İlk kez Ortadoğulu bir şirket olan Birleşik Arap Emirlikleri'nden EDGE şirketi, ilk 25 arasına girdi. EDGE, 25 şirketin birleşiminde doğdu.

SIPRI'ye göre Fransız Dassault grubu da 38'inci sıradan 17'nci sıraya ilerledi. Dassault, özellikle sattığı Rafale savaş uçakları ile dikkat çekiyor.

SIPRI'nin silahlanma ve askeri harcamalar programı müdürü Lucie Béraud-Sudreau, "Bu sıralama, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyanın silah harcamalarında en büyük iki devleti olduğu gerçeğini yansıtıyor" dedi.

SIPRI sorumlusuna göre ABD'nin silah pazarındaki egemenliği yeni olmasa da, yıllık bazda temel şirketlerinin gelirleri yüzde 5'e yakın bir şekilde artan Çin açısından "bu artış 2015'ten beri Halk Kurtuluş Ordusu'nun modernizasyon reformlarının hayata geçirilmesine denk geliyor."

Lucie Béraud-Sudreau, Avrupa'nın hâlâ dağınık durumda olduğunu ancak Avrupa şirketlerinin bir araya getirilmesi halinde, ABD ve Çin ile aynı seviyeye ulaşılabileceğini kaydetti.