Sistan-Belucistan’daki saldırılarda bilanço ağırlaştı

Sistan-Belucistan eyaletinde İran Devrim Muhafları’nın bir üssü ile bir polis karakoluna düzenlenen saldırılarda güvenlik güçlerinin 10 üyesinin öldüğü bildirildi.

Bir önceki bilançoda 5 İran güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğü duyurulmuştu. İçişleri Bakan Yardımcısı Macid Mirahmedi’nin devlet televizyonunda açıkladığı yeni bilançoya göre 10 güvenlik gücü mensubu öldü. 

Mirahmedi “Rask'taki bir Muhafız üssü ile Pakistan sınırı yakınlarında bulunan Çabahar'daki bir polis karakoluna gece saatlerinde” saldırı düzenlendiğini bildirdi. 

Bakanlık, uzun süren çatışmalar sonucunda 18 saldırganın öldürüldüğünü iddia etti. 

Saldırıları Ceyş el Adl (Adalet Ordusu) adlı grup Telegram hesabında üstlendi. 2012 yılında kurulan bu Sünni isyancı grup son yıllarda son yıllarda çok sayıda saldırıda bulundu.

Devlet televizyonu Perşembe günü öğle saatlerinde iki kentte sükunetin geri döndüğünü duyurdu. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Macid Mirahmedi, güvenlik güçleri arasındaki "bazı yaralıların durumunun iyi olmaması" nedeniyle ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Mirahmedi’ye göre Ceyş El Adl üyeleri  “askeri üsleri ele geçirmeyi planlıyordu” ancak güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda "hiçbiri kurtulamadı.”

Pakistan Perşembe günü bu saldırıyı kınadı ve "artan terör eylemlerinden derin endişe duyduğunu" ifade etti. 

İran ve Pakistan sık sık birbirlerini isyancı grupların kendi topraklarından saldırılar düzenlemesine izin vermekle suçluyor. 

Ceyş El Adl, İran, Pakistan ve Afganistan'a yayılmış yaklaşık 10 milyonluk bir nüfus sahip olan Beluciler tarafından kuruldu. Beluci toprakları da bu üç ülke arasında bölünmüş durumda. En büyük parça Pakistan’da bulunuyor ve Pakistan topraklarının yüzde 44’ünü oluşturuyor. En büyük eyalet olmakla birlikte en az nüfuslu ve en yoksul bölge olarak dikkat çekiyor.