Slovakya Başbakanı: Ukrayna tamamen ABD kontrolünde

Slovakya Başbakanı Robert Fico Ukrayna’nın “bağımsız ve egemen” bir devlet olmadığını savunarak, NATO’ya üyeliğinin üçüncü dünya savaşını başlatacağını söyledi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico cumartesi günü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın bağımsız ve egemen bir ülke olmadığını", "ABD'nin tam kontrolü ve etkisi altında olduğunu" savundu. Fico, ülkesinin Ukrayna'ya silah sağlamayacağını tekrarladı.

Slovakya NATO üyesi ve Avrupa Birliği'nde en fazla Rusya yanlısı ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Slovak başbakanın, Ukraynalı mevkidaşı Denys Chmygal ile çarşamba günü iki ülke arasındaki sınırda bulunan bir kasabada bir araya gelmesi bekleniyor.

Fico, "Ona Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşı olduğumu ve bunu veto edeceğimi söyleyeceğim. Bu Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatır, ne daha fazlası ne de daha azı" dedi.

Denys Chmygal'e "Slovak ordusu ve devletinden silah almayacağını" teyit etmek istediğini ifade eden Fico, ayrıca Ukrayna'yı dünyanın en yolsuz ülkelerinden biri olmakla suçladı: "Size gönderilen yardımların nereye gittiğini Tanrı bilir".

Slovakya Başbakanı’na göre Rusya ile iki yıldır devam eden çatışmanın askeri bir çözümü yok ve Ukrayna topraklarının bir kısmından vazgeçmek zorunda kalacak.

"Her iki taraf için de çok acı verici olacak bir tür uzlaşma olması gerekecek" diyen Fico, "Neyi bekliyoruz? Rusların gitmesini mi? Bu gerçekçi değil" diye ekledi.

Bratislava'daki düşünce kuruluşu Globsec tarafından hazırlanan 2023 raporuna göre Slovakların yarısından azı (yüzde 40) Ukrayna'daki savaştan Rusya'nın sorumlu olduğuna inanıyor.