Sokaklar Peru Cumhurbaşkanı Merino'yu istifa ettirdi

Peru'da sağcı Manuel Merino'nun bir kaç gün önce tartışmalı bir şekilde Cumhurbaşkanlığı görevine vekaleten getirilmesinin neden olduğu protesto gösterilerinin ardından Merino istifa etti.

Cumhurbaşkanı vekili Manuel Merino, Pazar günü yaptığı açıklamada "Tüm ülkeye istifamı sunduğumu duyurmak istiyorum" dedi.

İstifa ardından başkent sokaklarında sevinç gösterileri gerçekleşti.

Parlamentonun, kendi üyeleri arasından yeni bir Cumhurbaşkanı belirlemesi gerekiyor.

Son bir hafta içerisinde iki cumhurbaşkanı değişti. Daha önce Martin Vizcarra, parlamento tarafından görevden alınmış, yerine Manuel Merino getirilmişti. Bu durum ülkedeki kurumsal kırılganlığa da işaret ediyor.

Yeni cumhurbaşkanını Vizcarra'nın görevden alınmasına karşı çıkan tek parti olan merkezci Morado'dan çıkması bekleniyor.

Başkent Lima'da yapılan son protesto gösterilerinde polis müdahalesinde en az 3 eylemci hayatını kaybetti.

Çoğu gençlerden oluşan eylemciler, Merino'nun cumhurbaşkanlığını parlamenter darbe olarak niteleyerek, istifasını istiyordu.

Parlamento, Pazartesi günü ülkede geniş bir destek gören Martin Vizcarra'yı yolsuzluk suçlamasıyla görevden almıştı. Vizcarra, 2014 yılında vali görevini yürütürken rüşvet almakla suçlanıyordu. Halk ise Vizcarra'yı yolsuzlukla mücadele "kahramanı" olarak görüyordu. Herhangi bir partiye mensup olmayan Vizcarra, parlamenterler nezdinde bir desteğe sahip değildi.

Yerine geçen parlamento başkanı Merino ise Başbakanlık görevine biz muhafazakarı atamıştı.

Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece başkentte şiddetli eylemlerin ardından, parlamentodaki dokuz grubun liderleri acil bir toplantı yaparak, Peru'daki siyasi durumun "katlanılmaz" olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.

İstifa talebiyle yapılan protesto eylemleri son günlerde çok sayıda kente yayılmıştı. Merino ile aynı partiden (Halk Eylemi) olan Lima Belediye Başkanı Jorge Munoz da Merino'nun istifasını istemişti.

Merino'nun iktidar boşluğundan kaçınmak adına Perşembe günü atadığı 18 bakanın geçici olarak görevlerinde kalacağı belirtilmesine rağmen, protesto eylemleri ardından bunların 10'u görevlerinde istifa etti.