Somali’de sel felaketi: Bir milyondan fazla insan yerinden oldu

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud, Somali'yi birkaç haftadır etkileyen şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle bir milyondan fazla insanın yerinden olduğunu duyurdu.

Afrika Boynuzu, El Nino hava fenomeni ile bağlantılı olarak değerlendirilen kötü hava koşulları ile karşı karşıya bulunuyor.  Özellikle şiddetli yağışlar köprüleri yıkarken, yerleşim alanlarını sular altında bıraktı ve onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

Somali’de seller nedeniyle insanlar kitlesel olarak yerlerinden edildi. Cumhurbaşkanı Hassan Şeyh Mohamud yaptığı açıklamada, "Ülkemiz kritik bir durumda ve halkımız her yerde sellerden etkilendi" dedi.

SOMALİ’DE 101 ÖLÜ

Cumhurbaşkanı, sellerin yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip Somali'de bir milyondan fazla insanı yerinden ettiğini ve 101 kişinin ölümüne neden olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca hastalıkların yayılması konusunda da uyarılarda bulundu.

Mogadişu'daki yetkililer, felaketin boyutları karşısında 12 Kasım'da olağanüstü hal ilan etti.

KENYA VE ETİYOPYA’DA 177 ÖLÜ

Afrika Boynuzu iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biri olarak biliniyor.

Aşırı hava olayları giderek daha sık ve yoğun hale gelirken Kenya'da en az 120, Etiyopya'da ise 57 kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti.

"Action contre la Faim" adlı sivil toplum örgütü çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bu feci bir durum. Uzun süren kuraklığın ekonomik ve çevresel etkilerinden kurtulmaya çalışan bölgeler, şimdi de sellerden iki kat daha fazla etkileniyor" dedi.

Genellikle artan sıcaklıklar, dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık ve diğer bölgelerinde şiddetli yağışlarla ilişkilendirilen El Niño'nun nisan ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Bu meteorolojik fenomen Doğu Afrika'da da büyük hasara yol açmıştı. Ekim 1997 ile Ocak 1998 arasında, El Nino’nun neden olduğu şiddetli yağmurlarla gelen devasa seller, bölgedeki beş ülkede 6 binden fazla insanın ölümüne yol açmıştı.