Somali'de otele Şebab saldırısı: 11 ölü

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bir otele El Kaide bağlantılı Şebab cihatçıları tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda 11 kişi öldü.

Mogadişu polisi tarafından verilen bilgilere göre, silahlı kişiler Somalili yöneticilerin uğrak yeri olan Ludo plajındaki Elite oteline girdi. Pazar günü gerçekleşen saldırıya beş Şebab üyesi katıldı. Polisin otelin kontrolünü yeniden el geçirmesi dört saati buldu.

Yetkililere göre saldırı sonucunda biri polis 11 kişi ile 5 saldırgan öldü. Saldırının otel yakınında bir bombalı aracın patlatılması ile başladığı ve ardından silahlı kişilerin oteli ele geçirerek ateş açtığı bildirildi.

Somali 1991'de Cumhurbaşkanı Siad Barre'nin askeri rejiminin devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Rejimin devrilmesinin aşiret şefleri arasındaki bir savaş ile Şebab örgütünün yükselişi takip etti.

2011 yılında başkentten çıkarılan Şebab, temel kalelerini kaybetti. Ancak halen kırsal alanda geniş bölgeleri kontrol etmeye ve saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Hem hükümetle ilgili hedefler hem de sivilleri saldırıların hedefi oluyor.

Oteller uzun zamandan beridir Şebab'ın saldırılarının hedefinde yer alıyor. Şubat 2019'da Mogadişu'da 24 saate yakın süren bir saldırı sonucunda en az 20 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıdan bir ay önce Nairobi'de lüks bir otel Şebab'ın hedefi olmuş, 21 kişi ölmüştü.

Şebab'ın Mogadişu'daki son saldırısı Aralık 2019'a dayanıyor. Bomba yüklü araçla gerçekleşen saldırıda çoğu sivil 81 kişi katledilmişti.