Somali'de sel felaketi: 50 ölü

Somali'de meydana gelen şiddetli seller, 50 kişinin ölümüne ve yaklaşık 700.000 kişinin evlerinden olmasına neden oldu.

El Nino hava fenomeniyle ilişkilendirilen şiddetli yağışlar ve seller, Afrika Boynuzu'nda büyük ölçekli yer değiştirmelere yol açtı.

Somali Afet Yönetim Ajansı Direktörü Muhamud Mualim Abdullahi, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Felakette 50 kişi öldü. 687 bin 235 kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı" dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle yerinden edilen insan sayısının bir haftada neredeyse iki katına çıktığını ve toplamda 1,7 milyon kişinin felaketten etkilendiğini belirtti.

OCHA, aynı zamanda birçok bölgede yollar, köprüler ve uçak pistlerinin hasar gördüğünü, bu durumun insanların ve malzemelerin hareketini etkileyerek temel gıda fiyatlarında artışa neden olduğunu bildirdi.

KENYA, SOMALİ VE ETİYOPYA’DA 100’DEN FAZLA ÖLÜ

Save the Children adlı yardım kuruluşu, Kenya, Somali ve Etiyopya'da ani sel felaketi nedeniyle 16'sı çocuk olmak üzere 100'den fazla kişinin öldüğünü ve 700 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Afrika Boynuzu, iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biri olarak biliniyor ve aşırı hava olayları giderek daha sık ve yoğun bir şekilde yaşanıyor.

Yardım grupları, El Nino'nun Nisan 2024'e kadar devam etmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunarak küresel acil müdahaleye çağırdı.