Sosyal ağlardaki yalan haberlere inanma oranı yüzde 86

Kanada’da bulunan Center for International Governance Innovation adlı düşünce kuruluşunun Ipsos’a yaptırdığı ankete göre, dünya genelinde sosyal ağlarda gördüğü yalan haberlere inananların oranı yüzde 80’in üzerinde.

Son yıllarda dünyanın birçok gelişmiş ülkesindeki seçim sonuçlarını etkileyecek düzeyde başarılı olan propaganda yöntemlerinin başında sosyal ağlarda yalan veya çarpıtılmış haberler geliyor.

HER 5 KİŞİDEN BİRİ EN AZ BİR KEZ İNANDI

25 ülkeden 25 bini aşkın kişiyle yapılan Ipsos anketine göre, her 100 kişiden 86’sı hayatında en az bir kez yalan olduğu ortaya çıkan haberlere (Fake News) itibar ettiğini beyan etti. Ankete katılanların yüzde 82’si kısmen veya tümüyle yalan olan haberlerin daha çok Facebook başta olmak üzere sosyal ağlarda yayıldığını düşünüyor.

Sosyal ağların başında gelen Facebook kullanıcılarının yüzde 77’si bu tür haberlere rastladığını kabul ederken, Twitter kullanıcıları arasında bu oran yüzde 62’yi buluyor.

Ankette Mısır, Nijerya, Hindistan, Çin, Meksika ve Hong Kong gibi ülkelerde sosyal ağlar üzerinden yayılan yalan haberlerin kullanıcıların yüzde 56 ila 60’ı arasında bir kısmını yanıltmayı başardığı sonucu çıktı.

PAKİSTAN VE BATILI ÜLKELERDE DAHA DÜŞÜK

Ipsos anketine göre, internet üzerinden yayılan yalan haberlerin başarılı olma oranı Fransa’da yüzde 38, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise yüzde 36’yı buluyor. İlginç bir şekilde Pakistan’da bu oran sadece yüzde 26 olarak gerçekleşti.

Ankete katılanların yüzde 61’i ise internetten yayılan bilgilerin kısmen veya tümüyle hükümetler tarafından sansür edilebilmesine taraf olduğunu beyan etti.

Başta Facebook olmak üzere birçok internet platformunda yayılan yalan haberler son yıllarda kimi ülkelerdeki seçim sonuçlarını etkileyecek kadar ciddi bir sorun olarak ortada duruyor. Gelişmekte olan ülkelerle sınırlı kalmayan bu durum, son olarak ABD ile Avrupa’daki birçok ülkede de görülmüştü.

ABD’deki 2016 seçimleri öncesinde yalan haberlerin oldukça sık kullanıldığı biliniyor. Yine son yıllarda Fransa’da ciddi yükselişe geçen göçmen ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı Ulusal Birlik (RN) adlı partinin propagandasında göçmenler ve haklarına ilişkin yalan veya çarpıtılmış bilgiler ile istatistiklerin kullanıldığı ortaya çıkmıştı.