Sri Lanka’da sekiz patlama: En az 160 ölü, 400’ü aşkın yaralı

Sri Lanka’da Paskalya kutlamalarının yapıldığı bir sırada oteller ve kiliselere yönelik düzenlenen eş zamanlı saldırılarda en az 160 kişi hayatını kaybetti.

Sri Lanka, polisi daha önce açıklanan altı patlamanın dışında, iki patlamanın daha yaşandığını bildirdi.

Öğleden önce üç lüks otel ve üç kilise, altı patlamanın hedefi oldu. Öğleden hemen sonra, başkentte iki patlama daha yaşandı. Bunlardan biri başkentteki bir otelde meydana geldi ve iki kişi hayatını kaybetti. Diğer ise Orugodawatta'da intihar saldırısı şeklinde gerçekleşti ve 3 polis öldü. 

Bilanço her geçen saat ağırlaşırken, son verilen bilançoya göre en az 160 kişi öldü. Ancak ölü sayısının artamasınan endişe ediliyor. 

Başkente yakın Negombo’daki Saint-Sebastien kilisesinde iki patlama yaşandı. Sadece bu patlamalarda en az 67 kişi hayatını kaybetti

Henüz saldırıları üstlenen olmadı. Yerel saatle 18.00’den itibaren 12 saatliğine sokağa çıkma yasağı konuldu.

Sri Lanka, 2009'da onbinlerce kişinin katledilerek bastırıldığı Tamil özgürlük mücadelesinden bu yana göreceli olarak sakin bir durumdaydı.

21 milyon nüfuslu ülkede çoğunluğu Budistler oluşturuyor. Katolik nüfusun 1.2 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Oransal olarak Sri Lanka’nın yüzde 70’i Budist, yüzde 10’u Müslüman ve yüzde 7’sini Katolikler temsil ediyor.

Ülkede Katolikler bazıları tarafından birleştirici bir güç olarak görülüyor, zira hem Tamiller hem de egemen Sinhalalar halkı arasında bu inanca bağlı olanlar var. Bazı Katolikler, Tamillere yönelik işlenen katliamlara ilişkin uluslararası alandan gelen raporlar ve soruşturmaları destekledikleri için tepki konusu oluyor.