Sri Lanka’da uyuşturucu karşıtı operasyonda 15 bine yakın gözaltı

Sri Lanka polisi Polis tarafından 440 kilo uyuşturucunun ele geçirilmesine yol açan baskı, insan hakları aktivistleri tarafından şiddetle eleştirildi.

Sri Lanka polisi, ordunun da desteğiyle bir hafta süren ve insan hakları aktivistleri tarafından eleştirilen uyuşturucuyla mücadele operasyonunda yaklaşık 15 bin kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

Açıklamada, yaklaşık 13 bin 700 şüpheli uyuşturucu kaçakçısının yanı sıra, ordu merkezlerinde detoks programına tabi tutulacak olan bin 100 uyuşturucu kullanıcısının da gözaltına alındığı belirtildi.

Sri Lanka polisi baskınlarda 272 kilo esrar, 35 kilo haşhaş ve dokuz kilo eroin dahil olmak üzere 440 kilo uyuşturucunun ele geçirildiğini söyledi.

İnsan hakları aktivistleri bu geniş çaplı baskını sert bir dille eleştirdi. Avukat Hejaaz Hizbullah, arama ve tutuklamaların yasal izinler olmaksızın gerçekleştirildiğini belirtti. Hejaaz Hizbullah, ilgili kişileri yasal bir itirazda bulunmak üzere polis memurlarının kimliklerini not etmeye çağırdı.

Aktivist Ambika Satkunanathan ise önceden soruşturma yapılmadığına dikkat çekerek, baskının "sadece yoksul bölgelere" yönelik olduğunu ve büyük kaçakçıların göz ardı edildiğini belirtti.

Polis, operasyonun 27 Aralık'ta devam edeceğini, zira polisin bayram döneminde kamu güvenliği görevleriyle seferber olduğunu duyurdu.