Sudan’da açlık çekenlerin sayısı ikiye katlandı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), generaller arasındaki savaşın son altı aydır ülkeyi kaosa sürüklediği Sudan'da açlık çeken ailelerin sayısının bir yılda neredeyse iki katına çıktığı belirtildi.

Sudan’da nüfusun yarısından fazlası hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Ülkede sağlık krizini derinleştiren çatışmalar, 9 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine ya da mülteci durumuna düşmesine neden oldu.

WHO ve UNICEF yaptıkları ortak açıklamada "Açlık çeken ailelerin sayısı son bir yılda neredeyse iki katına çıktı” dedi.

BM’ye bağlı bu iki kurum "700 bin çocuk şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşıyor ve 100 bin çocuğun tıbbi komplikasyonların eşlik ettiği akut yetersiz beslenme için hayati tedaviye ihtiyacı var” dedi.

Birleşmiş Milletler’e göre ülke nüfusunun yüzde 42’sinden fazlası, diğer bir ifadeyle 20,3 milyonu aşkın insan yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bulunuyor.

Bu durum Darfur, Hartum, Güney Kordofan ve Batı Kordofan başta olmak üzere çatışmaların yaşandığı bölgelerde daha şiddetli kendisini hissettiriyor.

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir projeksiyona atıfta bulunulan açıklamada, Sudan'daki çatışmaların başlamasından bu yana "artan gıda güvensizliği ve temel hizmetlerdeki aksamalar nedeniyle 2023 yılı sonuna kadar 5 yaşın altındaki en az 10 bin çocuk ölebileceği” ifade edildi.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

İki BM kurumunun açıklamasına göre 4,5 milyonu çatışmaların başlamasından bu yana olmak üzere 7,1 milyondan fazla iç göçe maruz kaldı. Sudan mevcut durumda dünyada en fazla insanın yerinden edildiği ülke durumunda.

WHO ve UNICEF, milyonlarca çocuğun kolera, dang humması, kızamık ve sıtma gibi çeşitli hastalıklara maruz kaldığını ve sağlık sisteminin saldırılar ve çatışmalar nedeniyle önemli ölçüde zarar gördüğünü kaydediyor.

Açıklamaya göre sağlık tesisleri işgal edilmiş, yağmalanmış ya da tahrip edilmiş durumda. Çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki hastanelerin yaklaşık yüzde 70'i çalışır durumda değil.