Sudan’da Beşir dönemine ait sendikalar feshedildi

Sudan’a Nisan ayında diktatör Ömer El Beşir’in devrilmesi ardından ülkeyi yönetmekle görevli geçiş otoriteleri, Beşir rejimi altında hayata geçirilen sendikaların feshedildiğini açıkladı.

Egemen Konsey, bir kararname yayınlayarak “Sudanlı yetkili makamlar tüm meslek sendikalarını feshetmeye karar verdi” dedi. Sözkonusu meslek örgütleri, Ömer El Beşir’in destekçileri olarak değerlendiriliyor.

Egemen Konsey, ayrıca avukatlar sendikasının feshini de açıklarken, bu meslek örgütünde yeni seçim hazırlığı yapılmasına karar verdi.

Yetkililer, Kasım sonunda feshedilen Beşir’in partisi Ulusal Kongre Parti’nin tüm mal varlıklarına el konulmasını yürütmek amacıyla bir komisyon da kurdu.

Bu tedbirler, Nisan ayında Ömer El Beşir’in görevden alınmasını sağlayan halk hareketinin talepleri doğrultusunda gerçekleşti. Karara tepki gösteren Gazeteciler Sendikası, kararnameyi tanımadıklarını ve buna karşı mücadele edeceklerini bildirdi.

Askerler ve sivillerden oluşan Egemen Geçiş Konseyi, Ağustos ayında halk hareketi ile ordu arasında varılan bir anlaşma sonucunda kuruldu. Eylül ayında da ilk sivil Başbakan Abdullah Hamduk, göreve başladı.

BEŞİR’E EV HAPSİ MAHKUMİYETİ

Bu Cumartesi günü, Hartum’daki bir mahkeme Beşir’i yolsuzluktan iki yıl ev hapsine mahkum etti. Yargıç El Sadık Abdulrahman, Beşir’in yaşlılar için kurulan bir ceza merkezine konulacağını açıkladı. Sudan yasasına göre, 70 yaşın üstündeki kişiler cezaevinde tutulamaz. Beşir, metalik bir kafes içerisinde duruşmaya katıldı. Mahkeme, Beşir’in evinde Nisan ayında bulunan 6,9 milyon euro, 351 bin 770 dolar ve 5,7 milyon Sudan lirasında da el konulmasına karar verdi.

1989’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir, 30 yıl boyunca ülkeyi demir bilekle yönetti. Hakkında ağır insan hakları suçlamaları ve soykırım suçlaması bulunuyor. Beşir mevcut durumda başkent Hartum’daki bir cezaevinde tutuluyor.