Sudan’da darbeci askerler ve siviller arasında anlaşma

Sudan’da darbe ile iktidara gelen askeri yöneticiler ile siviller arasında krize son vermek için bir anlaşma imzalandı.

Sudan bir yılı aşkın bir süre önce gerçekleşen darbeden bu yana derin bir kriz yaşanıyor.

İki aşamalı siyasi sürecin bir parçası olan anlaşma askeri yöneticiler ile siviller arasında imzalandı.

İmzacılar arasında darbeci general Abdul Fettah El Burhan ile başta Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) olmak üzere bir çok sivil grup yer alıyor.

25 Ekim 2021’de general Burhan’ın gerçekleştirdiği darbe sivil bir yönetime doğru geçiş sürecini rayından çıkarmıştı. Geçiş süreci 2019 yılında diktatör Ömer El Beşir’in 30 yıllık iktidarına son verilmesi ardından başlamıştı.

Burhan’ın darbesinden bu yana neredeyse her hafta protesto eylemleri gerçekleşiyordu. Derin bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede, etnik gruplar arasındaki şiddet de tırmandı. Son bir yılda yaşanan protesto eylemlerinde en az 120 darbe karşıtı katledildi.

Askerler ve siviller arasındaki anlaşma metni Birleşmiş Milletler, Batılı diplomatlar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin temsilcilerinin huzurunda müzakere edildi. BM özel temsilcisi Volker Perhes ile Afrika Birliği temsilcisi Muhammed Belaish de imza törenine katıldı.

General Burhan, birkaç ay önce siyasi grupların sivil bir hükümet kurmasını sağlamak için ordunun iktidardan çekileceği sözünü vermişti. 

Çerçeve anlaşması ilk aşamada bir sivil geçiş yönetiminin kurulmasının temellerini atıyor.

ÖDG’ye göre ikinci aşamada birkaç hafta içerisinde tamamlanması geçiş yargısı ve askeri reformlar gibi sorunları ele alan nihai bir anlaşma içeriyor. İkinci aşama zorlu olarak görülüyor zira ordunun ekonomik çıkarları ve geniş yetkilerinden vazgeçmesi gerekecek.