Sudan’da kabile çatışmasında en az 60 ölü

Sudan’ın Etiyopya ile olan sınır bölgesi Mavi Nil eyaletinde yaşanan kabile çatışmasında hafta başından bu yana en az 60 kişi öldü, 163 kişi yaralandı.

Yerel yetkililer çatışmaların Qisan ilçesinde Hawsa ve Barti kabileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle pazartesi günü çıktığını bildirdi.

Mavi Nil eyaletinde son günlerde onlarca aile çatışmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Eyaletin Sağlık Bakanı Cemal Nasır, en az 60 kişinin öldüğünü, 163 kişinin yaralandığını bildirdi.

Bakan, “13 yaralının durumu ağır” diyerek bunların başkent Hartum’daki hastanelere götürüleceğini söyledi.

Yerel yetkililer durumun kontrol altına alınması için takviye ekipler gönderilmesini isterken, aralarında yaralıların da olduğu çok sayıda kişinin karakollara sığındığını ifade etti.

Çatışma bölgesine askerler gönderilirken, cumartesi akşamı itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

AFP’ye konuşan Hawsa kabilesinin bir önde geleni, toprağa erişimin gözetilmesi amacıyla yerel bir yönetim kurulmasını istediklerini ancak Barti kabilesinin bunu reddettiğini söyledi.

Barti kabilesi ise kendi topraklarının Hawsa kabilesi tarafından ihlal edildiğini belirtiyor. Bu nedenle eğer bir yönetim oluşturulacaksa bunun sadece Bartilerden oluşması gerektiği ifade ediliyor.

BM’nin Sudan elçisi Volker Perthes, karşılıklı misillemelere son verilmesini isterken, “barışçıl ortak yaşama doğru gitmek için somut tedbirler almaya” çağırdı.

Mavi Nil eyaletinde 1983'ten beri bir isyan hareketi var. Bu bölgedeki gerilla hareket, 2019'da halk isyanı ile iktidardan düşürülen Ömer el-Beşir diktatörlüğü tarafından da uzun zamandır sorun olarak görülüyordu.

Uzmanlara göre, geçen yıl ekim ayında eski ordu komutanı General Abdul Fettah al-Burhan liderliğindeki darbenin yarattığı güvenlik boşluğu, bir ülkede aşiret şiddetinin yeniden canlanmasını teşvik etti. Çobanlarla çiftçiler arasında suya veya toprağa erişim için çıkan çatışmalarda her yıl yüzlerce sivil ölüyor.