Sudan’da ordudan geri adım: Taleplerin çoğunda anlaştık!

Sudan’da diktatör Ömer El Beşir’in darbeyle indirilmesiyle sonuçlanan halk hareketi karşısında darbe yönetimi, taleplerin ‘büyük çoğunluğunun kabul edildiğini’ duyurdu.

Sudan’daki protestolar 19 Aralık’ta ekmek fiyatlarının üç katına çıkmasına karşı başlamış, kısa sürede rejim karşıtı bir harekete dönüşmüştü. 30 Haziran 1999’da darbe ile iktidara gelen Ömer El Beşir rejimi 11 Nisan günü yönetime el koyan askerler tarafından tutuklanmıştı.

Ancak askeri darbe rejiminin oluşturduğu Geçici Askeri Konsey ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri adlı ittifak arasında adaletsizliklerin son bulmasına yönelik talepler üzerinde müzakereler yapılırken, bu müzakereler hafta sonunda kesilmişti.

TALEPLERİN ÇOĞUNDA UZLAŞILDI!

Geçici Askeri Konsey’den dün akşam itibariyle yapılan açıklamada ise, değişim güçlerinin taleplerinin büyük bir kısmı konusunda uzlaşıldığı duyuruldu. Konsey Sözcüsü General Shamseddin Kabbashi, varılan uzlaşının detaylarına ise girmedi.

Ülkede 30 yıl süren Ömer El Beşir diktatörlüğüne karşı ilk olarak ekmek fiyatlarının üç kat arttırılmasına tepki olarak başlatılan eylemler, kısa sürede rejimin geneline karşı bir halk hareketine dönüştü. Artan baskılar karşısında rejimi ayakta tutmaya çalışan ordu, bir askeri darbeyle El Beşir’in devrildiğini duyurmuş ve diktatörü tutuklamıştı.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri adlı ittifak, Sudan Meslek Grupları Birliği, Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri, Muhalif Toplanma Koalisyonu ve bazı siyasi partilerden oluşuyor. İttifak güçleri, El Beşir’i devirmesine ve birçok eski yöneticiyi tutuklatmasına rağmen Askeri Konsey’in farklı olmadığını savunuyor ve yönetimin derhal sivillere bırakılmasını istiyor.