Sudan’da pazar yerine top mermileri düştü: 20’yi aşkın ölü var

Nisan ayından bu yana rakip generaller arasındaki savaşın vurduğu Sudan'ın başkenti Hartum yakınlarında bulunan Omdurman'da bir pazar yerine düşen top mermileri 20'den fazla sivilin ölümüne neden oldu.

Çatışmalarda sivil kayıpları ve insan hakları ihlallerini belgeleyen Demokrasi Yanlısı Avukatlar Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, "savaşan taraflar arasındaki yoğun ateş teatisi sırasında Omdurman'daki bir pazar yerine top mermileri düştü".

Hartum'un 200 kilometre güneyindeki Wad Madani'den AFP’ye ulaştırılan bir basın açıklamasında "20'den fazla sivil öldü ve diğerleri yaralandı" denildi.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi (Acled) isimli sivil toplum kuruluşunun tahminlerine göre bu savaşta 9 bini aşkın kişi öldü. 

BM’ye göre 4,5 milyonu çatışmaların başlamasından bu yana olmak üzere 7,1 milyondan fazla iç göçe maruz kaldı. Sudan mevcut durumda dünyada en fazla insanın yerinden edildiği ülke durumunda.

Ülkenin altyapısının çoğu savaşta tahrip olurken, nisandan bu yana kesin bir avantaj elde edemeyen her iki taraf da oyalamayı tercih ediyor. İkisi de müzakere masasında herhangi bir taviz vermeye istekli görünmüyor.

Savaşan taraflar arasındaki görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleşti. Riyad'a göre görüşmelerin amacı "insani yardımların ulaştırılmasını kolaylaştırmak, ateşkes ve diğer güven arttırıcı önlemleri tesis etmek ve düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulmasına doğru ilerlemek".

Daha önceki arabuluculuk girişimleri sadece kısa süreli ateşkeslerle sonuçlanmış ve bunların hepsi de sistematik olarak ihlal edilmişti.

Uzmanlara göre General Burhan ve Daglo müzakere masasında daha büyük tavizler elde etme umuduyla bir yıpratma savaşını tercih etmişlerdi.