Sudan’daki sivil itaatsizlik eylemi 3’üncü gününde

Sudan’da askerlerin iktidarı ele geçirmesini protesto etmek ve sivil yönetimin iktidara gelmesi talebiyle düzenlenen sivil itaatsizlik eylemi 3’üncü gününde.

Sudan’daki sivil itaatsizlik eylemi 3’üncü gününde devam ediyor. Bütün dükkan ve ticaret merkezlerinin kapalı olduğu ülkede, sokaklar ise neredeyse bomboş. Bugün üçüncü gününde devam eden sivil itaatsizlik eylemi ile askerlerin saldırı ve cinayetlerine karşı direniş sivil itaatsizlik hareketi tarafından organize ediliyor.

Eylem organizatörleri aynı zamanda şu anda iktidarı elinde bulunduran askeri konseyi baskılamak ve askerlere müzakere etmek için kendi yöneticilerini de kamuoyuna deklare edeceğini duyurmuştu.

Devlet başkanı Ömer El Beşir’in ordu tarafından görevinden alındığı 11 Nisan’dan bu yana taraflar arasında anlaşma sağlanmamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika’dan sorumlu yardımcısı Tibor Nagy önümüzdeki günlerde Sudan’a giderek, diyalog sağlanması talebini dillendirileceği belirtiliyor.

Sivil itaatsizlik hareketine yakın sağlıkçılar ise eylemlerin başladığı tarihten bu yana 118 kişinin yaşamını yitirdiğini, 500 kişinin de yaralandığını duyurdu. Başkent Khartum’da yaşanan ölüm ve yaralanmaların büyük bir çoğunluğuna ise mermiler sebep oldu.

Kentte paramiliter güçler ise devriye geziyor.