Suriye’de rejime bağlı alanlarda yerel seçimlere gidiliyor

Suriye makamları gelecek ay öngörülen yerel seçimler için adaylığını koyan onbinlerce kişiden yaklaşık 35 bininin adaylığını kabul etti.

Rejime yakın El Watan gazetesine konuşan Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Süleyman El Kaid, “Adaylardan sorumlu komiteler 55 bin 164 başvurudan 34 bin 553’ünü kabul etti” dedi. Adaylar 18 bin 478 sandalye için yarışacaklar. Son seçimlerde sandalye sayısı 17 bindi.

Seçim Komisyonu başkanı, çok sayıda köyün beldeye dönüştüğünü ve bu nedenle yerel meclislerdeki sandalye sayısının arttığını belirtti.

Doğudaki Dêrazor, güneydeki Dera ve kuzey doğudaki Hesekê’de seçimler olmayacak. Rejim güçleri Dêra Zor’un batı bölgesinin yarısını ancak kendi kontrolünde bulundururken, bu bölgenin önemli bir çoğunluğu ve Hesekê, QSD ve Kuzey Suriye Federasyonu’nun hakimiyet alanında bulunuyor. Rejim güçleri Dera bölgesinin tamamını ise geçen ay kontrolüne aldı.

Sana haber ajansına göre hükümet Hama kenti için özel bir seçim merkezi kurabilir. Rejim bu yolla İdlib ve Rakka’dan potansiyel aday arayışında. İdlib bölgesi Türk devletinin desteklediği çetelerin işgalinde bulunuyor. Rakka ise QSD tarafından özgürleştirilerek yerel yönetimler oluşturuldu.

Suriye’de rejim kontrolündeki son genel seçimler 2016’da yapılmış ve Başar El Esad yedi yıllığına yeniden seçilmişti.

Gelecek yerel seçimler 16 Eylül’de yapılacak. Şam Bölge Meclisi Genel Sekreteri Başar el Haffar’a göre yerel meclislerin sorumlulukları arttırılacak. Haffar, “Kalkınma planları oluşturmaları, yatırım projeleri önermeleri ve yeniden inşa aşamasına ilişkin somut kararlar almaları gerekecek” dedi.

Moskova’nın desteğindeki Başar El Esad rejimi, geçen ay yaptığı bir açıklamada yeniden inşanın bundan böyle öncelik olduğunu belirtmişti.