Suriye’deki İsrail hava saldırılarında en az 57 ölü

İsrail hava kuvvetlerinin gece saatlerinde Suriye’de düzenlediği hava saldırılarında yeni bilançoya göre en az 57 askeri ve Şam yanlısı milis üyesi öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece düzenlenen saldırılara ilişkin yeni bir bilanço verdi.

Gözlemevi’ne göre Suriye ordusuna bağlı 14 asker ile İran yanlısı milis güçlerine bağlı 43 kişi öldü. Ölenlerden 16’sının Iraklı olduğu belirtildi.

Bu saldırılar, İsrail’in 2011’den bu yana Suriye’de düzenlediği en ölümcül saldırılar oldu.

 Saldırılarda özelikle Dêrazor kenti çevresi ile Bukemal ve Mayadin çöllerindeki silah depoları ve askeri noktalar hedef alındı.

Bu bölgelerde Lübnan Hizbullahı ile İran’ın Afgan savaşçılardan oluşturduğu Fatimiler Tugayı bulunuyor.

Son bir hafta içerisinde İsrail ikinci kezdir Suriye’de saldırı düzenliyor. 7 Ocak günü Suriye’nin güneyi ve Şam’ın güneyini hedef alan saldırılarda, İran yanlısı 3 milis üyesi ölmüştü.

İsrail ordusu tarafından geçen yılın sonunda yayınlanan yıllık rapora göre 2020 yılında Suriye’de 50 dolayında noktaya saldırı düzenlendi. 

Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana İsrail tarafından yüzlerce hava saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılarda hükümet güçleri, İran ile ittifak halindeki gruplar ve Lübnan Hizbullahı hedef alındı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kasım ayında yaptığı bir açıklamada bu hava saldırılarının İsrail’in “açık bir politikası” olduğunu belirtmişti.

İsrail devleti özellikle İran güçlerinin bölgedeki varlığını tehdit olarak görüyor.