Suriye krizinde Türkiye ile aranan imkansız çözüm!

Rusya, Türkiye ve İran’ın dışişleri bakanları ile yaptığı toplantının ardından açıklamaya yapan de Mistura, Suriye için Anayasa Komitesinin kurulmasına az kaldığını savundu.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye için yeni Anaya Komitesini oluşturmak amacıyla Astana toplantılarının garantör ülkeleri İran, Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakanları ile bir araya geldikten sonra basına açıklamalarda bulundu.

Toplantının kendisi içim önemli olduğunu söyleyen de Mistura, İran, Türkiye ve Rusya heyetlerinin Anayasa Komitesi için kendisine ortak bir veri sunduğunu ifade etti.

Mistura, uzun bir süredir beridir üzerinde çalışıldıktan sonra bugün açıklanması beklenen Anayasa Komitesi konusunda, “İnanılır, güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir Anayasa Komitesi için gidilecek ekstra bir mil daha kaldığına inanıyorum” demekle yetindi.

Toplantıdan çıkan sonuçları bir brifingle BM Genel Sekreterliğine sunacağını dile getiren de Mistura, sürecin BM Cenevre Bürosu altında yürütülmesi gerektiğini bir kez yine hatırlattı.

“Gidilecek ek bir mil daha var” diyen de Mistura’ın bu açıklaması 2013 yılı itibariyle yürüttüğü her başarısız Cenevre görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamaları hatırlattı..

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları ile yapılan toplantı muhtemelen Mistura’nın son toplantısı olarak kayda geçecek. Mistura’nın görevini 2019 yılından itibaren Norveçli diplomat Geir Pedersen devralacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  tarafların anaaysa komitesinin ilk toplantısının gelecek yılın başında yapılması için çaba göstermekte ortaklaştığını söyledi.

TÜRKİYE İLE ÇÖZÜM MÜMKÜN MÜ?

Yeni bir Anayasa yazımı ve Türkiye gibi işgalci bir ülke ile çözüm arayışına başarılı olacağı konusunda ciddi kuşkular var. Türk rejimi, Suriye’de işgalci konumda olmakla birlikte, krizin temel sorumluları arasında yer alıyor.

Şam yönetimi de BM çatısı altında bir anayasa komisyonu kurulmasına sıcak bakmıyor. Şam yönetimi, yeni bir anayasa yazılması yerine, bazı düzenlemelerle sınırlı kalmasını dayatıyor.

Pazartesi günü Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Mualem, bazı Batılı ülkelerin müdahalesi ve Türk devletinin anayasa komisyonu kurulması önünde çıkardığı engellere tepki göstermişti.