Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü gündemde değil

Arap Birliği sözcüsü, 31 Mart’ta Tunus’taki resmi zirvede Suriye rejiminin birliğe dönüş konusunun gündemde olmadığını açıkladı.

Suriye rejiminin, Kahire merkezli Arap Birliği’ndeki üyelik statüsü 2011’de başlayan iç savaştan dolayı askıya alınmıştı.

Ancak son zamanlarda Arap ülkeleri Başar El Esad rejimi ile yakınlaşma niyetini ortaya koyarken, Esad da aylardır diplomatik sahneye geri dönmeye çalışıyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri sözcüsü Mahmud Afifi, Pazar günü düzenlenen bir basın toplantısında, “Şimdiye kadar Suriye’nin geri dönüş konusu gündemde değil” dedi.

Hazırlık toplantılarında bu konunun resmi olarak gündeme gelmediğini sözlerine ekleyen Afifi, bununla birlikte Suriye krizinin, Libya, Yemen, Sudan ve Filistin sorunlarının yanında tartışma masasında yer aldığını söyledi. Afifi, ayrıca İran’ın Arap devletlerinin içişlerine karışma meselesinin de gündemlerinde olduğunu dile getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zaki, Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Suriye’nin birliğe geri dönüşüne ilişkin son tartışmaların bir konsensüs oluşturmadığını kaydetmişti.

Aynı ay içerisinde Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Şam’ı ziyaret ederek Suriyeli mevkidaşı ile görüşürken, Suriye iç güvenlik servisleri üst düzey sorumlusu General Ali Memluk da Kahire’ye ziyarette bulunmuştu.

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Şam büyükelçiliklerini açarken, 22 Ocak’ta Ürdün de Şam’a bir ataşe atama kararı almıştı.

3 Mart günü Suriye Parlamentosu Başkanı, Amman’da düzenlenen Arap parlamenterlerin bir toplantısına katılmıştı.