‘Suudiler Alman şirketlerinin ihale almasını yasakladı’ iddiası

Suudi Arabistan’ın Almanya’nın İran’la ekonomik ilişkilerini gerekçe göstererek birçok büyük Alman şirketinin devlet ihalelerine girmesini yasakladığı iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin yeni sayısındaki iddiaya göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından birçok Alman şirketine kamu ihalelerinin verilmesi durduruldu.

BİRÇOK BÜYÜK ŞİRKET BULUNUYOR

Spiegel’in haberinde, bu şirketler arasında Siemens, Bayer ve Boehringer gibi uzun yıllardır Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı’yla çalışan şirketler de bu yaptırımdan etkilendiler. Ayrıca ülkenin en önemli taşıt üreticilerinden Daimler’in de bu yasaktan payını aldığı bildiriliyor.

Suudi Arabistan ile Almanya arasında son olarak Kasım 2017’de Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad’da zorla alıkonulduğu iddiaları sonrasında kriz yaşanmıştı. Dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Hariri’nin ülkesine geri dönmesine izin verilmesi gerektiğini söylemiş, buna karşılık Suudiler Berlin’deki büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren 800 kadar Alman şirketinin 2017 yılında bu ülkeye yaptığı ihracat 6,6 milyar euroyu buluyor. Bu ise, Alman şirketlerinin Riyad’ın bir numaralı düşmanı İran’a yaptıkları ihracattan iki kat daha fazla.

ALMANLAR DAHA BÜYÜK KAYIPLARDAN ENDİŞELENİYOR

2014’teki petrol fiyatlarının düşmesi ardından başlayan krizden sonra Suudi Arabistan ekonomisini çeşitlendirme ve sistemi reforme etme çabaları dikkat çekiyor.

Ülkenin gerçekteki lideri kabul edilen Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yüz milyarlarca dolarlık yeni yatırım planları birçok ülkenin iştahını kabartıyor. Sadece Kızıldeniz kıyısında inşa edilecek ve NEOM adı verilen modern kent projesine 500 milyar dolar bütçe ayrılmıştı.