Suudiler Husilerle ateşkese 'şartlı' hazır

Yemen’deki iç savaşta Husi milislerine karşı cephenin başında olan Suudi Arabistan’ın sınırları boyunca bir tampon bölge kurulması şartıyla genel bir ateşkese hazır olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sunulan bir ateşkes önerisine destek veren Suudi Arabistan yönetimi, İran destekli Şii Husi milisleriyle savaşı şartlı olarak bitirmeye hazır.

Reuters’in ‘konuyla alakalı yakınlara’ dayandırdığı haberine göre, Riyad yönetimi, sınır boyunca bir tampon bölge oluşturulması karşılığında BM’nin ateşkes önerisini kabul edecek. Buna göre, Riyad yönetimi böylesi bir tampon bölgenin Yemen’de bir geçiş hükümeti kurulana kadar geçerli olmasını istiyor.

2014 yılında Yemen’deki Şiilerin Husiler öncülüğünde başlattığı isyan, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesiyle bölgesel bir müdahaleye dönüşmüştü. Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye bağlı güçlerin başkenti kaybetmesi ardından Suudi Arabistan ve Mısır ile bölgedeki Arap ülkeleri Husilere karşı Hadi güçlerine destek için savaşa girmişti.

Husiler ile Suudiler arasında geçtiğimiz yıldan bu yana gizli görüşmelerin başladığı aracılar vasıtasıyla başlamıştı. Ancak Husilerin Riyad’ın bu son önerisine verecekleri cevabın ABD seçimlerinin sonuçlarının yasal olarak netleşmesiyle bağlantılı olduğu bildiriliyor. Mevcut Başkan Donald Trump’ın Husileri ‘terör listesine’ alması halinde ateşkes ihtimalinin zayıflayacağı tahmin ediliyor. Buna karşın seçimleri kazanan Joe Biden, göreve geldiğinde Riyad’ın savaşa son vermesi için silah satışlarını durduracağını vaat etmişti.

Yemen iç savaşında şimdiye kadar önemli oranda sivillerin de olduğu on binlerce kişi hayatını kaybetti. Ülke aynı zamanda nüfusun üçte ikisinin yaşadığı açlık kriziyle gündemde.