Tahran’a göre İran yanlısı gruplar sessiz kalmayacak

İsrail-Hamas savaşının 25’inci gününde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran yanlısı grupların İsrail’e karşı “sessiz” kalmayacağını açıkça ifade etti.

Hüseyin Emir Abdullahiyan Katar ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "Direniş gruplarının ve hareketlerinin Filistin toprağı Gazze Şeridi'nde işlenen suçlar karşısında sessiz kalmamaları normaldir" dedi.

Katar Emiri Tamin bin Hamad Al-Thani ile görüşmesinin ardından İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, "Kimsenin tavsiyesini dinlemeyecekler, bu nedenle savaşı sona erdirmek için son siyasi fırsatı değerlendirmeliyiz" dedi.

Bu açıklama bölgede İran tarafından desteklenen grupların İsrail ve müttefiki ABD güçlerine yönelik saldırılarının arttığı bir dönemde geldi.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan'ın İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmayı görüşmek üzere Çarşamba günü Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacağını bildirdi.

HİZBULLAH İSRAİL TANKINI VURDU

İsrail'in kuzey sınırında, bölgedeki en güçlü İran destekli hareketlerden biri olan Lübnan Hizbullah'ı ile İsrail arasında neredeyse her gün karşılıklı ateş açılıyor.

Hizbullah saat 14.30'da Pranit kışlası yakınlarında hareket eden bir İsrail Merkava tankını "güdümlü füzelerle" hedef aldığını ve "imha ettiğini" iddia etti. Açıklamaya göre tankta bulunan birkaç kişi öldü ve yaralandı.

HUSİLER İSRAİL’E SALDIRMAYA DEVAM EDECEKLERİNİ BİLDİRDİ

Yemen'de İran'a yakın Husi isyancılar salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinli Hamas'a karşı yürüttüğü savaş sona erene kadar İsrail'e yönelik saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. Husiler, İsrail topraklarına çok sayıda füze ve insansız hava aracı fırlattıklarını iddia etti.

Husilere bağlı El-Masirah TV tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre "Yemen silahlı kuvvetleri (...) İsrail saldırganlığı durana kadar füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemeye devam edecek".

GAZZE’DE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR VAR

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'nde Filistinli Hamas savaşçılarıyla "şiddetli çatışmalar" yaşandığını bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada "Kuvvetlerimiz Gazze Şeridi'nin derinliklerinde Hamas teröristlerine karşı şiddetli çatışmalara giriyor" denildi.

Hamas'ın askeri kanadı ise tanksavar mermileriyle "iki zırhlı aracı" hedef aldığını ve savaşçılarının bir İsrail kuvvetini bölgenin kuzeyindeki bir binada pusuya düşürerek "yok ettiğini" iddia etti.

AF ÖRGÜTÜ: LÜBNAN’DA BEYAZ FOSFOR KULLANILDI

Uluslararası Af Örgütü ayrıca İsrail ordusunu Lübnan'ın güneyindeki sınır köyleri Ayta el-Şaab ve El-Mari'de beyaz fosfor kullanmakla suçladı. Örgütün internet sitesinde yer alan açıklamada, "Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıtları Laboratuvarı tarafından doğrulanan ve 10 Ekim'de el-Mari civarında çekilen iki videoda, yere inen ve yaygın yangınlar başlatan alevli keçe takozları görülüyor, bu da neredeyse kesinlikle beyaz fosfor kullanıldığını gösteriyor" denildi.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca 15 Ekim'de Ayta el-Şaab'ın bombalanmasına ilişkin bir video ve beş fotoğrafı da doğruladı. Açıklamada “Bunlar büyük olasılıkla beyaz fosfor kartuşları ve topçu mermilerinin bir karışımının kullanıldığını gösteriyor” denildi.