Tahran’daki törene on binler katıldı

ABD’nin geçen hafta Bağdat’ta öldürdüğü üst düzey İranlı general Kasım Süleymani için Tahran’da düzenlenen törene on binlere kişi katıldı.

İran’ın bir çok kentinde insanlar, Süleymani için Tahran’da buluştu. Kalabalıklar İnkılap (Devrim) ve Azadi (Özgürlük) caddeleri ile çevre sokakları doldurdu. İran, Lübnan ve Irak bayraklarını taşındığı törende, general Kasım Süleymani’nin portreleri dikkat çekti.

Üzgün olduğu görülen dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Kasım Süleymani, Haşd el Şabi komutanı Ebu Mehdi El Muhendis ve diğer dört İranlının cenazeleri önünde Arapça kısa bir dua okudu. Törene Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Parlamento Başkanı Ali Laricani ve Devrim Muhafızları şefi Hüseyin Salami de katıldı.

Kitle sık sık “Amerika’ya ölüm” sloganını attı. Filistinli İslamcı örgüt Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye de kitle arasında yer aldı.

Pazar günü Meşed’de yapılan törende olduğu gibi Devrim Muhafızları, kamyonlar üzerine kortejin önünde yer alarak, tabutlara sürdükleri kefiye, gömlek ve başka kıyafetleri kitleye attı.

ABD’nin bir suikast sonucu öldürdüğü general Süleymani, Devrim Muahfızları’nın dış operasyonlarını yöneten ve Ortadoğu’daki İran stratejisinin mimarı Kudüs Gücü’nün komutanıydı.

Devlet televizyonuna göre milyonlarca kişi sokaklara çıktı. Televizyon bu durumu, başkent Tahran’da “benzeri görülmemiş bir ayaklanma” olarak tanımladı.

KARŞILIKLI TEHDİTLER

Süleymani’nin öldürülmesinden bu yana tüm dünya gerilimin ağır bir şekilde tırmanmasından endişe ediyor. Tahran yönetimi “uygun zaman ve yerde sert bir intikam alacakları, askeri bir misillemede bulunacakları” tehdidinde bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump da, savaş suçu kapsamına ele alınan 52 kültürel hedefi vurma tehdidinde bulundu.

BAĞDAT'TA AMERİKAN ÜSSÜNE ROKET ATIŞLARI

Cumartesi ve Pazar günleri, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Amerikan büyükelçiliğine roket atışları yapıldı. Saldırılarda yaralanan olmadı. İki ayı aşkın bir süredir Irak’taki Amerikan diplomatları ve askerlerinin bulunduğu alanlara roket atışları yapılıyor.

İRAN'DAN NÜKLEER HAMLE

Süleymani'nin ölümü ardından İran rejimi, nükleer anlaşma kapsamında “beşinci ve son” aşamayı başlattı. Bu aşama, uranyum zenginleştirme için santrifüj sayısındaki tüm sınırlandırmaların ortadan kaldırılması olarak açıklandı.