Taliban 9 Şii Hazarayı katletti

Afganistan’da kontrolü sağlayan Taliban, ülkenin güneydoğusundaki Ghazni bölgesinde, Şii Hazara azınlığına mensup 9 kişiyi katletti.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada Mundarakht köyüne baskın düzenleyen bir grup Taliban üyesi 6 kişiyi kurşuna dizdi. Taliban üyeleri daha sonra 3 kişi de işkenceyle katletti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Af Örgütünün genel sekreteri Agnes Callamard, “bu cinayetlerin soğukkanlı vahşeti Taliban’ın geçmişini hatırlatıyor ve aynı zamanda Taliban iktidarının neler getirebileceğini gösteriyor” dedi.

Başkent Kabil’de ise Taliban üyeleri ev ev baskınlar düzenleyerek geçmiş Afgan hükümeti adına çalışan kişileri arıyor. Çok sayıda kişinin bu baskınlarda gözaltına alındığı bildiriliyor.

Ülkede Deutsche Welle adına çalışan bir gazetecinin de bir akrabasının Taliban tarafından öldürüldüğü bildirildi. DW adına açıklama yapan kuruluşun genel direktörü Peter Limbourg, bir çalışanlarının Taliban tarafından arandığını ve ailesine yapılan baskın sırasında bir akrabasının öldürüldüğünü, bir akrabasının da yaralandığını duyurdu.

BİR ALMAN VATANDAŞI YARALANDI

Alman medyasının geçtiği bilgilere göre Alman vatandaşı bir sivil bugün Kabil havaalanına giderken silahla yaralandı. Erkek olduğu bildirilen Alman vatandaşının hayati bir tehlikesinin bulunmadığı ve ülkeden tahliye edildiği bildirildi.

BM: TAHLİYE YOLLARI AÇIK DEĞİL

Afganistan’daki durumla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ülkeden çıkmak isteyen kişiler için güvenli bir yol bulunmadığını duyurdu. Afganistan’a komşu devletlere sınırlarını açık tutma çağrısını yineleyen BM, ülkedeki gelişen durumla bağlantılı olarak özellikle kadın ve çocuklara yönelik hak ihlalleri konusunda endişeli olduklarını söyledi.