Taliban-hükümet müzakereleri başlıyor

Afganistanlı Taliban hareketi ile hükümet arasında doğrudan barış müzakereleri, 12 Eylül günü Katar'ın Doha kentinde başlayacak.

Taraflar arasındaki müzakereler altı ayı aşkın bir süredir erteleniyordu. Bu müzakerelerle 19 yıllık savaşa son verilmesi hedefleniyor.

Bir hükümet kaynağı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bir son dakika sorunu ortaya çıkmazsa, hükümetin müzakere ekibi yarın Doha'ya gidecek ve tartışmaların da kısa bir süre sonra, belki Cumartesi başlamasını umut ediyoruz" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı, 21 hükümet müzakerecisinin Doha'ya hareket ettiğini belirtti.

Talibanlar da müzakerelere katılmaya hazır olduklarını duyurdu. Talibanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, "müzakerelerin Cumartesi başlaması için iyi olasılık var."

Hükümet kaynağı, son büyük sorunun 6 Taliban'ın Doha'ya götürülmesi olduğunu, bunun da gerçekleştiğini belirtti.

Aralarında Avustralya ve Fransa'nın olduğu bir çok ülke, Afganistan'da kendi vatandaşlarını öldürdükleri gerekçesiyle bu tutukluların serbest bırakılmasına karşı çıkıyordu.

ABD ile Taliban arasında Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde imzalanan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet ile Taliban arasında 10 Mart günü müzakerelerin başlaması gerekiyordu. Ancak tutuklu değişimi nedeniyle görüşmeler hep ertelendi.

Doha'daki anlaşmanın maddeleri çerçevesine hükümetin 5 bin Taliban üyesini, Talibanların da bin dolayında Afgan güvenlik gücü mensubunu serbest bırakması gerekiyordu. Hükümet, Talibanların istediği son 400 tutuklunun serbest bırakılmasında diretiyordu ancak bir kaçı hariç tümü geçen hafta bırakıldı. Son 6 Taliban tutuklusu da Katar'a doğru yola çıkarılmış oldu.

TRUMP: TALİBANLARLA ÇOK İYİ ANLAŞIYORUZ

ABD Başkanı Donald Trump da, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Perşembe akşamı Washington'dan Doha'ya "tarihi bir yolculuk" yapacağını açıklamıştı. Trump, 29 Şubat'taki anlaşmaya ilişkin "Talibanlarla çok iyi anlaşıyoruz" dedi.

Mike Pompeo da tarafları bu "tarihi fırsatı" heba etmemek için pragmatizm örneği göstermeye çağırdı.