Taliban Pencşir’i ele geçirdiğini duyurdu, direnişçiler yalanladı

Taliban’ın ağustos ortasında iktidara gelmesi ardından direnişin başladığı Pencşir vadisinde kontrolün tamamen Taliban’a geçtiği bildirildi. Direnişçiler ise bu açıklamayı yalanladı.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mücahid yaptığı yazılı açıklamada, “Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş çıkmazından tamamen çıkmıştır” dedi.

Ülkenin doğusundaki Pencşir vadisinde Taliban karşıtı direnişçiler, hafta sonu ağır kayıpların yaşandığını belirterek ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Ulusal Direniş Cephesi (UDC) pazar günü Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda, ünlü bir Afgan gazeteci olan UDC’nin sözcüsü Fehim Daşti ile general Abdul Wudod Zara’nın son çatışmalarda öldüğünü duyurdu.

UDC, pazartesi sabahı yaptığı yeni bir açıklamada Taliban'a karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Taliban'ın Pencşir'i ele geçirdikleri yönündeki açıklaması yanlıştır" dedi. 

UDC, vadide "stratejik noktaları" tuttuklarını ifade ederek, "Taliban'a ve ortaklarına karşı mücadele, adalet ve özgürlük galip gelene kadar sürecek" dedi. 

Taliban, pazar günü yaptığı bir önceki açıklamasında Pencşir’in bir çok bölgesinin artık kendi kontrollerinde olduğunu bildirmiş, ancak UDC yanlıları sanal ağlarda bu açıklamayı yalanlayarak, savaşçıların dağlık bölgelere çekildiğini belirtmişti.

Sovyetler ve Talibanlara karşı direnişin figürlerinden olan ve 9 Eylül 2001’de El Kaide tarafından öldürülen komutan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud, bu direnişe öncülük ediyordu.

Taliban karşıtı bu vadinin uzun bir geçmişi var. Pencşir, Kabil’in 80 kilometre güneyinde Hindikuş dağlarının merkezinde girişi zor bir vadi olarak biliniyor.