Taliban İran ile olan sınır kapısını ele geçirdi

Taliban, İran ile olan en önemli sınır kapısı olan İslam Kale’yi ele geçirdiklerini duyurdu.

İslam Kale, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde yer alıyor. AFP’ye konuşan Taliban hareketinin sözcüsü Zabihullah Mucahid, “İslam Kala sınır kapısı tamamen kontrolümüze geçti ve bugün faaliyete geçireceğiz” dedi.

İslam Kale, Afganistan’ın en önemli sınır kapılarından biri olarak önem kazanıyor. İki ülke arasındaki yasal ticaretin çoğunluğu bu kapıdan geçiyor.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından muaf tuttuğu Kabil yönetimi özellikle mazot ve gaz ithal ediyor.

İslam Kale Talibanların mayıs ayından bu yana ele geçirdiği ikinci sınır kapısı oldu. ABD’nin resmi olarak mayısta çekilmeye başlaması ile birlikte Talibanlar da ülke genelinde geniş çaplı operasyonlar başlatmıştı. ABD’nin son askerlerini 31 Ağustos’a kadar çekmesi bekleniyor.

Talibanlar geçen ay Afganistan ile Tacikistan arasındaki temel sınır kapısı olan Şir Han Bender kapısını ele geçirmişti. Bini aşkın Afgan asker çatışmalar ardından Tacikistan’a sığınmak zorunda kalmıştı.

Talibanlar son haftalarda çok sayıda ilçeyi ele geçirdikten sonra büyük kentlere yöneldi. Talibanlar çarşamba günü Badgis vilayetinin merkezi şehri Kale-i Nev’e de girmişti.