Talibanlar ile ABD arasında müzakere: 'Pozitif ve somut'

Birleşik Arap Emirlikleri, Talibanlar ile Abu Dabi’de “uzlaşı müzakerelerinde somut ve pozitif sonuçlar” elde edildiğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı Wam, Afgan çatışmasında uzlaşı için iki günlük konferansa, ABD ve Taliban temsilcilerinin katıldığını bildirdi. Toplantıda Suudi Arabistan ve Pakistan’ın da hazır bulunduğu bilgisi verildi.

Wam’a göre BAE, müzakerelerde “ilgili tüm taraflar için elle tutulu, pozitif sonuçlar” elde edildiğini açıkladı.

Haber ajansı, Afgan uzlaşı sürecini tamamlamak için Abu Dabi’de yeni bir müzakere turunun yapılacağını bildirdi, ancak detay vermedi.

Bu konferansın, Washington’un bir dizi diplomatik çabaları çerçevesinde geliştiği bildirildi.

ABD’nin Afganistan barışı için özel görevlisi Zalmay Halilzad, Afgan ve uluslararası sorumlularla, “çatışmadan çıkış yönünde diyalogu teşvik etmek amacıyla verimli toplantılar” gerçekleştirdiğini söyledi.

Twitter üzerinde açıklama yapan Halilzad, Çarşamba günü önce Pakistanlı yetkililer, sonra da aynı günün akşamı Kabil’de Afgan yöneticilerle görüştüğünü belirtti.

Afgan hükümetinden bir müzakere heyeti, Talibanlarla doğrudan diyalog geliştirmek ve her iki taraf arasında yüz yüze bir görüşme organize etmek için Salı günü Abu Dabi’ye gitmişti. 12 kişilik bu heyet, Kasım ayı sonunda Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından açıklanmıştı.

Talibanlar, Afgan yetkililerle resmi bir buluşmayı henüz doğrulamadı. Taliban hareketi, sadece Salı günü Amerikalı görevli ile “ön görüşmeler” yaptıklarını bildirmekle yetindi.

Taliban hareketi ayrıca Pakistan, Afganistan ve BAE yetkilileri ile de “ayrıntılı” tartışmalar yürüttükleri bilgisini paylaştı. Suudi Arabistan, Pakistan ve BAE, 1996’dan 2001 sonuna kadar Afganistan’ı yöneten Taliban hükümetini tanıyan ülkeler olarak dikkat çekiyor.